Lintea, simbolul abundenței

Originară din Orientul Apropiat, lintea a fost cultivată încă din Neolitic, fiind printre primele plante cultivate de om pentru hrană.
Conform frescelor din timpul lui Ramses al II-lea, lintea avea mare căutare la curtea faraonilor egipteni. Se spune că în secolul al VIII-lea î.H., lintea ar fi fost cultivată și în celebrele grădini suspendate ale Babilonului. În timp, lintea s-a răspândit și în Grecia antică unde era considerată ca fiind mâncarea săracului.
În prezent, lintea este utilizată extensiv la scară globală, fiind preferată de populația asiatică și mediteraneană, precum și de către vegetarieni.
Canada este cel mai mare exportator de linte din lume și al doilea mare producător după India. Există peste 200 de soiuri diferite de linte, cele mai uzuale fiind lintea roșie, maro, verde și coral. Se estimează că aproximativ 70% din producția mondială este formată din linte roșie.
În ultimii zece ani se estimează o creștere a consumului global de linte de aproximativ 3% pe an.
Beneficiile consumului de linte
- sporește nivelul de energie al organismului și crește rezistența fizică la efort.
- îmbunătățește metabolismul celular.
- apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.
- ajută femeile însărcinate și pe cele care alăptează, datorită conținutului bogat de acid folic.
- previne apariția afecțiunilor inimii și instalarea diabetului de tip 2.
- ajută la eliminarea toxinelor din organism.
- combate constipaţiei, prin uşurarea tranzitului intestinal.
- menține sănătatea oaselor și întărește sistemul imunitar.
- contribuie la formarea hemoglobinei.
- ajută la o digestie bună și la normalizarea nivelului de colesterol și glucoză din sânge.
- oferă o senzație de sațietate pentru mult timp.
- contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin.
foto: surviegastronomique.over-blog.com