sâmbătă,decembrie 4, 2021
Lintea - un aliment plin de vitamine
foto: mixedgreensblog.com

Utilizată în alimentaţie, încă din Neolitic, lintea este un aliment ce s-a răspândit în zilele noastre la scară globală, fiind unul dintre preferatele celor care îmbrăţişează bucătăria vegetariană. Lintea este amintită în scrierile din Egiptul antic, această reprezentând alimentul de bază a celor care au participat la construirea piramidelor. Despre linte se aminteşte chiar şi în vechiul Testament şi în Coran.

Înrudită cu mazărea şi fasolea, lintea creşte în păstăi sub formă de seminţe, cu deosebirea faţă de acestae că în fiecare păstaie sunt numai 2 boabe.

Lintea se găseşte într-o varietate mare de soiuri: albă (ivoar), roşie, verde, brună, neagră iar bobul poate fi mic, mediu sau mare.

Toate tipurile de linte au însă proprietăţi extraordinare şi aduc consumatorilor săi beneficii notabile:

  • este o sursă importantă de antioxidanţi având rol în prevenirea anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.
  • Este bogată în fibre solubile ce ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, normalizând nivelul de colesterol din sânge; ajută la un control mai bun al diabetului de tip 2
  • Este şi o bogată sursă de fibre insolubile ce ajută la o bună digestive şi la prevenirea constipaţiei
  • Are un conţinut ridicat de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 şi B9-acid folic), necesare unei bune funcţionari a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea fătului. Totodată conţine şi vitaminele A, C, E, K,
  • Este o importantă sursă de minerale: fosfor, fier, zinc, magneziu. calciu, seleniu, zinc. Toate acestea joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor, contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi întărirea sistemului imunitar, au rol în stabilizarea pH-ului sangvin şi în formarea globulelor roşii în sânge sau pentru cicatrizarea rănilor.

Un avantaj al lintei este acela că nu are nevoie de înmuiere. Trebuie numai spălată bine înainte de folosire.

Se poate găti în multe variante, sub formă de supe, ciorbe, salate, mâncăruri, tocăniţe, garniture, pateuri sau chiar plăcinte.

Aici pe site, veţi găsi numeroase reţete, care mai de care mai gustoase şi mai îndrăzneţe, în diverse combinaţii şi sub diverse forme. Tastaţi pe motorul de căutare cuvântul “linte” şi veţi vedea ce surpriză veţi avea, sau accesati linkul: http://bit.ly/1CXANt2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *