Lipsa somnului crește apetitul

Dacă dormim mai puțin, mâncăm mai mult, mai gras, mai sărat sau mai dulce. Deci, riscăm să luăm în greutate. Care este legătura dintre somn și apetit? Un somn bun te poate ajuta să slăbești?
Când dormi mai puțin ai tendința de a ronțăi ceva între mese, de a mânca mai mult, mai gras și mai dulce: mâncare tip fast-food, gogoși, patiserie, pizza etc. De ce ai această tendință de a mânca când, de fapt, ai dormi? Se pare că există mai multe motive. Lipsa somnului antrenează mai întâi scăderea secreției unui hormon numit leptină. Rolul acestuia este de a regla nevoile energetice ale individului, deci va face să crească apetitul.
O altă explicație a acestei tendințe de a mânca mai mult când ești obosit se află în creier: când dormi insuficient cotexul prefrontal devine incapabil să controleze suficient poftele alimentare și să le corecteze. Cortexul prefrontal este zona din creier responsabilă de capacitatea noastră de adaptare. Este sediul capacităților cognitive cele mai elaborate: concentrarea, memoria pe termen scurt, planificarea, luarea deciziilor, intuiția, judecata. În principiu, această regiune cerebrală comandă emoțiile noastre și pulsiunile primare. De aceea, cedăm mai ușor tentațiilor.
Slăbește… dormind
Ar trebui să ne bucurăm că putem slăbi, dormind. De ce să ne chinuim cu diete restrictive sau cu exerciții obositoare de gimnastică când putem, pur și simplu să dormim. Evident, nu oricum și oricând. Adică să dormim un număr suficient de ore și să atingem somnul profund. Aceste mecanisme ne asigură controlul apetitului și accelerează metabolismul.
Pentru a avea efectele reparatoare somnul trebuie să dureze cel puțin 7 ore. În acest timp organismul nostru arde grăsimi, fiindcă crește producerea hormonului de creștere, ceea ce are și efect antiîmbătrânire. Deci, nu e necesar ca seara să consumi multe proteine, fiindcă oricum, organismul produce hormoni de creștere. Dar, nu trebuie să dormim toată ziua, ci doar noaptea, după o zi normală, cu activitățile cotidiene mai mult sau mai puțin intense care au nevoie de un somn reparator. Un alt obicei bun din timpul zilei este legat de o alimentație sănătoasă, bogată în legume și fructe, cu o cină ușoară, fără hidrați de carbon sau feluri de mâncare bogate în zahăr.
De asemenea, trebuie să mergi în pat când ți-e somn. Ar fi preferabil să te culci mereu la aceeași oră. Acest obicei te va ajuta să adormi repede și să eviți insomniile.
Dacă ții cumva un regim pe o periodaă mai lungă de timp, sau dacă este restrictiv, calitatea somnului poate scădea. Pentru a contracara această situație poți lua suplimente nutritive cu vitaminele B, C și cu zinc. Seara să iei magneziu și să bei un ceai de plante cu efect calmant: pe bază de valeriană, verbină, lavandă, floarea- pasiunii.