LITCHI
Foto: planet-vapo.com

 

Originar din sudul Chinei, fructul de litchi, a cărui traducere este „pentru o viaţă plină de bucurie” este unul dintre cele mai gustoase fructe exotice, fiind denumit şi aluna chinezească.

Fructul reprezenta o ofrandă tradiţională a mandarinilor adusă suveranilor. Cu 2000 de ani î.e.n., împăratul Chinei se ospăta cu litchi, considerate ca fiind cele mai delicioase fructe din Imperiul Celest.

Gustul fructului este o combinaţie de căpşuni, trandafir şi mosc, iar aroma variază în funcţie de gradul de coacere. Uscate, fructele seamănă la gust cu stafidele.

În ţara lor de origine, aceste fructe mici şi roşii, de dimensiunea unor cireşe, sunt considerate un simbol al iubirii. Cu un miez alb şi dulce, dar un sâmbure care nu trebuie consumat, fiind toxic, litchi sunt recomandate în special în perioada rece a anului, pentru efectul lor anti-oboseală.

Litchi se cultivă în China, Thailanda, Laos, Cambodgia, Vietnam, Bangladesh, Pakistan, India şi sudul Japoniei. Mai nou se cultivă şi în California, Hawaii, Florida, sudul Africii şi Australia.
India este pe locul al doilea ca producator de litchi, după China, cu peste 500.000 de tone în anii prielnici.

 

Fructele conţin proteine, grăsimi, zaharuri, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, betacaroten, zinc, fier, tiamina, riboflavină, niacină şi vitamina C.

 

Beneficiile consumului de litchi:

  1. protejează inima prin scăderea riscului de atac cardiac.
  2. previne creşterea celulelor canceroase.
  3. ajută la refacerea celulară.
  4. combate durerile de cap.
  5. previne cancerul de sân.
  6. oferă saţietate şi scade riscul mâncatului excesiv.
  7. reechilibrează sistemul neuromuscular.
  8. scade riscul apariţiei bolii Alzheimer.
  9. favorizează asimilarea fierului în organism.
  10. ajută în combaterea bolilor infecţioase.
  11. contribuie la creşterea nivelului de energie al organismului.
  12. întăreşte sistemul osos.
  13. previne vătămarea organelor reproductive masculine.
  14. ţíne sub control ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale.
  15. reduce oboseala şi creşte rezistenţa.
  16. combate stresul.
  17. ajută la întărirea dinţilor.
  18. creşte nivelul fluidelor din organism.
  19. tratează glandele umflate.
  20. previne anemia.
  21. îmbunătăţeşte digestia.
  22. menţine sănătatea pielii, a unghiilor şi a părului.
  23. favorizează formarea globulelor roşii.
  24. menţine acuitatea vizuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *