miercuri,septembrie 28, 2022

Loboda roşie şi beneficiile ei miraculoase

loboda rosie
Foto: pro-sanatate.com

Originea acestei plante se pierde în negura timpului, între cele două continente, Europa şi Asia. Cercetările arheologice confirmă cu certitudine faptul că loboda roşie a fost folosită în bucătărie atât de greci cât şi de daci şi de romani.

Iniţial a existat un singur strămoş, loboda sălbatică ( Atriplex ritens ). Din acest soi, fermierii au obţinut, de-a lungul mileniilor de agricultură şi selecţie, cele trei sortimente cunoscute astăzi sub numele de lobodă de grădină.

* Atriplex hortensis var. viridis – are frunzele de culoare verde;

* Atriplex hortensis var. suber – frunzele sunt colorate roşu-violet;

* Atriplex hortensis var. luteus – frunzele sunt uşor gălbui (mai puţin întâlnită).

 

În general, loboda mai este cunoscută sub denumirea de spanac nemțesc de munte sau spanacul francezului.

Printre multe beneficii aduse de loboda roşie organismului, cel mai important este că protejează organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariţia celulelor canceroase. Aceste beneficiu este datorat unui antioxidant deosebit de puternic care se numeşte anto-cianină. Această substanţă este şi cea care dă frunzelor culoarea roşiatic-purpurie.

Loboda conţine minerale precum calciu, magneziu, fier, mangan, cupru, fosfor, potasiu şi vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C şi K. Frunzele de lobodă conţin de două ori mai multă vitamina C decât kiwi sau lămâia.

 

Beneficiile consumului de lobodă roşie:

  1. îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular.
  2. creşte rezistenţa vaselor sangvine.
  3. combate creşterea colesterolului.
  4. hrăneşte şi purifică sângele.
  5. ajută în cazurile de anemei.
  6. reduce riscul de accident vascular.
  7. încetineşte procesul de îmbătrânire.
  8. ajută la vindecarea bubelor şi a rănilor ( sub formă de cataplasmă).
  9. ameliorează acneea, astmul, afecţiunile ginecologice şi alergiile.
  10. facilitează regenerarea celulară.
  11. curăţă corpul de toxine.
  12. tratează gâtul inflamat ( în amestec cu oţet, miere şi sare).
  13. ajută la menţinerea unui sistem osos sănătos.
  14. ameliorează sau tratează acneea, astmul, chisturile ovariene ori alergiile.
  15. tratează afecţiunile pulmonare şi durerile de stomac (sub formă de infuzie).
  16. ajuta în curele de detoxificare.
  17. stimulează metabolismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *