Lucruri pe care copilul tău şi-ar dori să le ştii

Mother talking with child

Lucruri pe care copilul tău şi-ar dori să le ştii
fotot; centralwestnest.com

Pe măsură ce copilul tău creşte totul devine din ce în ce mai complicat, atât pentru el, cât şi pentru ţine.  Mulţi părinţi spun că perioada de trecere de la copilărie, la adolescenţă a celui mic este cea mai mare provocare din întreaga “carieră” de părinte.  Ceea ce trebuie să ştii însă, înainte să te confrunţi cu această etapă, este că nici copilului tău care se transformă de la o zi la alta în adolescent, nu îi este mai uşor. Să ne gândim câte schimbări apar în viaţa unui tânăr atunci când trece pragul spre adolecenţă: şcoală, pubertatea, relaţiile lui cu cei din jur care se configurează acum, căutarea drumului în viaţă şi aşa mai departe.

Ca şi mămică de adolescent, atunci când simţi că nu mai poţi şi nu îl mai înţelegi transformările copilului tău, citeşte despre lucrurile pe care copilul tău  şi-ar dori să le ştii, să le înţelegi…şi să îl înţelegi. Dincolo de cărţi de specialitate, sfatul prietenilor, învăţăminte din citate celebre (http://www.anidescoala.ro/divertisment/distractie/citate-celebre/ ), ceea ce trebuie să faci mai întâi este să îţi observi cu atenţie şi în fiecare zi, puiul care creşte şi se transformă în adult.

Şcoală este grea.  Copilul tău a ajuns la concluzia că şcoală este grea şi nu trebuie doar să îl înţelegi în acest caz, ci să îi dai dreptate. Această este cea mai grea etapă din viaţă de elev. Materiile se complică, apar anumite responsabilităţi că şi elev, notele încep să cantaresca tot mai mult pentru că de ele s-ar putea să depindă viitoarea carieră, iar la acestea se mai pot adaugă primele probleme sentimentale, prieteniile cu cei de aceeaşi vârstă  şi astfel şcoala, în întregul ei, devine o mare provocare. Spune-i copilului tău că la tine va găsi întotdeauna sprijin şi sfaturi.

Totul se schimbă. Schimbările sunt în toate planurile acum, iar copilul tău are nevoie de ceva mai multă libertate pentru a le face faţă. Ai încredere în el şi oferă-i acel spaţiu de care orice adolescent are nevoie, atunci când încearcă să îşi găsească propriul drum, stiul, atitudinea.

Nici lui nu îi place să fie schimbător. Schimbările de la o stare la altă sunt ceva obişnuit atunci când vorbim de adolescent. Trecerile de la furie la veselie sunt parte ale acestei tranziţii către adolescenţă. Ceea ce copilul tău nu îţi spune este că nici lui nu îi plac aceste schimbări de stare. Înţelege-l, ai de fiecare dată răbdare şi fii alături de el în cazul în care are nevoie.

Are un program foarte încărcat. Zilele în care venea de la şcoală, mânca ceva în fugă şi pleca la joacă, de unde uita să se mai întoarcă până seara, sunt acum doar o amintire frumoasă.  Adolescenţii, mai ales cei din ziua de azi, au un program încărcat cu o mulţime de activităţi la şcoală, dar şi după ore, încă puţini dintre ei mai au timp să se şi relaxeze. În anumite situaţii, adolescenţii nici măcar nu realizează că sunt obosiţi şi stresaţi, din cauza programului supraaglomerat.  Acordă întotdeauna atenţiei stării de spirit a copilului tău şi încearcă să simţi dacă este cazul să îl încurajezi să mai încetinească ritmul.

Te iubeşte la fel de mult că atunci când era mic.  Chiar dacă nu îşi mai arată afecţiunea la fel cum făcea când era mic, nu avea nicio îndoială că micuţul tău ce creşte, te iubeşte la fel de mult. Aceasta este însă etapa în care îi este greu să îşi arate sentimentele şi afecţiunea. Nu lua acest comportament personal! Dacă aţi avut o relaţie frumoasă înainte, după ce această perioadă va trece cu succes, copilul tău va fi la fel de drăgăstos cu tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *