Măcrişul ascute pofta de mâncare

jbnm

Măcrişul este o plantă perenă, originară din centrul şi nordul Europei, unde creşte în mod spontan şi este cunoscut în alimentaţia omului de mai bine de 1.000 de ani. În prezent, are un areal foarte mare de răspândire în zonele de origine.
John Evelyn, scriitor şi botanist englez, a scris în 1699, în cartea Acetaria, că măcrişul „ascute pofta de mâncare, linişteşte căldura, răceşte ficatul şi întăreşte inima”.
Există aproximativ o sută de specii de măcriş, răspândite în întreaga lume, unele crescând în sălbăticie altele fiind cultivate în grădini. Măcrişul este răspândit pretutindeni pe glob, cu precădere în zonele cu climă temperată. Măcrişul este consumat ca şi vegetală încă din antichitate. Multe specii de măcriş îşi au originea în Eurasia şi au fost folosite de egipteni, greci şi romani. Aceste specii au fost mai târziu naturalizate de nativii americani. Prin evul mediu, câteva specii de măcriş au început să fie folosite şi cultivate cu precădere în Italia şi Franţa, iar în secolul al XVI-lea, măcrişul a fost introdus în Anglia.
Măcrişul conţine vitamina B9, vitamina C, provitamina A, calciu, potasiu, fier, iod, sulf, potasiu, magneziu, acid folic, antioxidanţi precum şi fibre, carbohidraţi, quercetin şi luteină.
Beneficiile consumului de măcrişe:
- ajută la prevenirea bolilor de inimă.
- ameliorează afecţiunile pielii, fiind eficient chiar şi în tratarea psoriazisului.
- ajută la oxigenarea vaselor de sânge.
- tratează afecţiunile respiratorii superioare, inflamaţiile nazale şi sinusurile.
- ajută la o bună circulație periferică.
- reface ficatul.
- ajută la oxigenarea tuturor celulelor organismului.
- ameliorează bolile de piele și pietrele la rinichi.
- previne şi tratează anemia.
- ajută la o mai buna rezistență a organismului în timpul ședintelor de radiații, absolut necesare în anumite stadii ale cancerului.
- tratează insomnia.
- scade tensiunea arterială.
- combate senzaţia de vomă.
- accelerează metabolismul.
- îmbunătăţeşte funcţiile glandei tiroide.
- tratează astmul, gripa şi bronşita.
- reduce grăsimile din sânge.
- scade colesterolul rău.
- previne ateroscleroza.
- luptă împotriva infecţiilor din organism şi întăreşte imunitatea.
- previne formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi.
- tratează eficient edemele.
- ajută la menţinerea sănătăţii ochilor, prevenind cataracta şi îmbunătăţind vederea.