Macul roşu de câmp şi beneficiile lui


Este o plantă erbacee anuală, originară din zona Turciei, cu o tulpină dreaptă, acoperită cu firicele de perișori protectori. Fiecare floare are două sepale ce cad în momentul când bobocul se deschide, are patru petale de culoare roșie, uneori având o pată neagră la baza lor. Fructul este o capsulă care conține semințele.
Macul a fost adus în Europa în urmă cu aproximativ 4000 ani î.Hr.. În anul 1200 î.Hr., grecii utilizau capsulele de mac pentru calmarea durerilor. Macul este cultivat masiv în Orient (în special în China și în Afganistan), încă din secolul al XVII-lea, când a fost lansat trend-ul de a fuma opium.
Macul roșu este întâlnit sub două tipuri majore: primul, este macul de câmp a cărui apariție nu este controlată, având caracter spontan, iar al doilea, este macul cultivat de către om, macul de grădină (Papaver somniferum) de la care se utilizează în alimentație și în dietetică semințele.
De-a lungul timpului au circulat o mulţime de legende despre apariţia macului în lume. Romanii credeau că floarea de mac vindecă rănile sufletului rănit din dragoste şi utilizau planta în poţiuni magice pentru descântece şi vrăji. La greci, zeii Hypnos şi Thanatos (zeul Somnului şi zeul Morţii) au fost reprezentaţi având pe cap coroniţe din flori de mac sau ţinând în mâini aceste flori. Macul este un simbol al victimelor tuturor războaielor.
Simbolismul asociat macului de-a lungul istoriei este de frumuseţe, magie, consolare, fertilitate şi viaţă eternă. În Egipt, macul făcea parte din ritualul de mumificare. Grecii ofereau maci pe altarul zeiţelor fertilităţii (Demeter) şi vânătorii şi înţelepciunii (Dianei). În literatura persană antică, macul de câmp este considerat floarea iubirii.
Petalele macului de câmp dispun de mucilagii, antocianozide, alcaloizi (readină și reagenină, cantități mici de tebaină, infime de narcotină), pigmenți (carotenoizi, antociani) și substanțe amare.
Beneficiile macului:
- tratează bolile respiratorii acute, cu tuse.
- alungă insomnia și este folosit împotriva hemoragiilor.
- tratează gripa, răcelile, pojarul, scarlatina și alte boli infecțioase specifice copiilor.
- înlătură insomniile.
- stimulează transpirația, mai ales în caz de febră.
- decongestionează pleoapelor inflamate.
- reduce ridurile.
- calmează durerile de gât.
- înlătură stările de agitaţie.
- accelerează erupţiile în pojar.
- ameliorează crampele abdominale.
- înlătură inflamaţiile pielii.
- ajută în tratamentul astmului.
- stimulează absorbţia calciului în oase.
- combate osteoporoza.
- acționează eficient împotriva contracțiilor și a spasmelor.