Macul si secretele lui

Cu floarea lui delicata si rosie ca sangele, macul este o prezenta remarcabila pe campuri si in parcuri la inceputul fiecarei veri.
Despre semintele de mac se pot spune multe. Ele sunt folosite cu precadere in gastronomie, mai ales la prepararea produselor de patiserie si a anumitor deserturi.
Cine si-ar putea imagina, un covrig brasovean fierbinte si gustos fara un strat generos de seminte de mac amestecate cu sare?
Macul si efectul halucinogen
Desi intre opiu (un drog usor) si mac exista oarece legaturi, aceste graunte mititele nu au proprietati narcotice. Asadar, ele pot fi consumate fara niciun fel de teama ca ar induce stari de somnolenta sau reverie. Cu toate acestea, e bine sa fie ocolite de catre sportivii de performanta, care sunt obligati sa faca din cand in cand teste antidoping.
In schimb, semintele sunt bogate in acid linoleic, un antioxidant minunat ce lupta impotriva radicalilor liberi, protejand organismul de boli cardiovasculare. Apoi, uleiul care se obtine din presarea semintelor contine si acid oleic, compus despre care se stie ca are rol de prevenire a cancerului de san.
Macul si sanatatea
In afara consumului sub forma de condiment, semintele de mac pot fi folosite si pentru proprietatile medicinale. Astfel, din ele se poate pregati o pasta care ajuta la calmarea durerilor articulare, iar pudra din seminte de mac este buna pentru a trata insomnia si diareea. Uleiul obtinut din ele este recomandat pentru masaj ori pentru hidratarea si emolierea tenului sau a scalpului. Cat priveste valoarea nutritiva a acestor bobite marunte, trebuie spus ca ele au continut ridicat de carbohidrati, fiind o excelenta sursa de energie.