Măghiranul – remediu natural în tratamentul durerilor de cap


Cu toate că are o origine care se pierde în negura timpului, măghiranul este disputat de multe regiuni ale lumii. Unii spun că patria lui trebuie căutată în Africa de nord. Orientul, unde este la mare cinste din cele mai vechi timpuri şi Europa meridională, care-l foloseşte cel mai intens şi unde creşte cel mai bine, se pretind fiecare patria celei mai înmiresmate plante aromatice. Europenii se mai prevalează de un drept în legătură cu maghiranul: primul care l-a botezat cu denumirea lui de azi a fost vestitul Albert Magnus, în secolul al XIII-lea, ceea ce atestă vechimea lui pe aceste meleaguri.
În vechea lume a Mediteranei, măghiranul era special, nu doar pentru că făcea parte din vechea familie a ierburilor Afroditei ci şi pentru puterile-i tainice. Spiritul lui, spun Maeştrii Alchimiei Vegetale în manualele lor secrete, are puterea de a deschide şi lărgi inimile soţilor şi de a-i ajuta să lase urmaşi sănătoşi şi puternici dar şi de a deschide mintea dinspre căminul conjugal spre diversitatea şi splendorile lumii.
În Grecia Antică se credea că parfumul măghiranului se datorează faptului că Afrodita, zeiţa frumuseţii, şi‑a trecut degetele peste plantă. Fetele care-şi puneau sub pernă un fir de măghiran primeau, în vis, vizita Afroditei, care le şoptea numele viitorului soţ. Tinerele cupluri purtau cununi împletite din măghiran, cununi ce-i învăluiau în miresme delicate şi caste şi le promiteau o căsnicie lungă şi fericită. Dincolo de legendă, grecii utilizau planta contra muşcăturilor de şarpe, ca digestiv şi ca leac antiartrită.
Pe lângă uleiurile volatile, măghiranul este o plantă bogată în substanţe nutritive. Conţine îndeosebi cantităţi semnificative de vitamine – A, C şi K, dar are în componenţă şi vitamina E, fier, calciu, mangan. Mai conţine acizi fenolici şi flavone.
Beneficiile consumului de măghiran:
- tratează bolile gastrointestinale.
- combate malnutriţia.
- stimulează digestia.
- creşte puterea sistemului imunitar.
- combate insomniile, migrenele, anxietatea.
- stimulează digestia şi ajută la eliminarea gazelor.
- creşte pofta de mâncare.
- combate durerile de cap persistente.
- susţine funcţionarea normală a sistemului nervos, contribuie la o relaxare optimă şi favorizează somnul.
- tratează tulburările provocate de menopauză.
- combate afecţiunile mucoasei bucale (afte, herpesuri).
- ameliorează durerile de articulaţii, durerile musculare, entorsele, durerile de spate sau pe cele de dinţi.
- reduce durerile musculare.
- poate vindeca anumite probleme şi leziuni ale pielii precum mâncărimile, tăieturile, vânătăile şi alte probleme ale pielii.
- diminuează colicile stomacale, sporește aciditatea, calmează spasmele intestinale.
- reduce stările de încordare și stres.
- tratează reumatismul și sciatica.
- ameliorează simptomelor de răceală, precum tusea iritativă.
- ajută la stimularea lactaţiei.
- îmbunătăţeşte circulaţia sanguină.