Mai vrei un copil. Există o diferenţă ideală?

Mai vrei un copil şi ai vrea să ştii care este diferenţa ideală dintre fraţi. Află că la acest capitol studiile specialiştilor se cam contrazic. Adevărul e că fiecare diferenţă de vârstă are avantaje şi inconveniente. Depinde de mulţi factori.

Mai-vrei-un-copil

În primul rând depinde de temperamentul copilului tău, de nevoile tale şi de contextul familial. Nu trebuie să uiţi că alegerea momentului pentru a avea un alt copil este înainte de toate o decizie a părinţilor. Deci, criteriile nu sunt neapărat legate de diferenţa de vârstă dintre copii, ci mai degrabă de dorinţele şi criteriile personale.

Iată câteva piste de reflexie:

–      ţine cont de nivelul tău de energie şi de toleranţă. Gândeşte-te dacă în acel moment te vei simţi capabilă, fizic şi psihic, să te ocupi de un al doilea copil;

–      ia în consideraţie marile etape de dezvoltare ale copilului pe care îl ai deja. De exemplu, cel de-al doilea an este cel în care copilul aleargă peste tot, are mici crize, e perioada în care învaţă să se descurce singur. Toate acestea înseamnă o atenţie continuă din partea ta, ceea ce se poate traduce prin mai mult timp alocat celui mic, în care trebuie să dai dovadă de calm şi răbdare. La vârsta de 6 ani începe şcoala, alte griji, alte probleme. Aşadar, toate aceste perioade cer mai multă atenţie şi dificultăţi suplimentare. Pe de altă parte, dacă ţii sută la sută cont de aceste detalii renunţi la al doilea copil, ceea ce nu e bine.

–      asigură-te că situaţia ta financiară sau exigenţele profesionale ale cuplului nu constituie un stres. Deşi nu poţi ştii niciodată ce întorsătură iau lucrurile… Nu avem nici o certitudine din acest punct de vedere. Sigur, dacă tu ai nişte planuri, le poţi lua în calcul, dar nu trebuie să fie chiar un obstacol dacă îţi mai doreşti un alt copil.

 

Reacţia celorlalţi copii

Înainte de 7 ani copilul este centrat pe el însuşi şi are tendinţa de a împărţi ceva cu greutate. Probabil că la început va manifesta interes faţă de bebe, dar dacă interesele sale personale vor avea de suferit, lucrurile se schimbă. E posibil să se simtă frustrat dacă mama nu mai are la fel de mult timp să se joace cu el. Este posibil ca atitudinea copilului să varieze. Uneori să se bucure că are un frate mai mic, alteori să îi pară rău că nu e singur la părinţi. Aici depinde şi de atitudinea ta. Numai tu, ca adult, îi poţi insufla atitudinea potrivită, aceea de a-l aprecia şi iubi pe frăţiorul sau surioara lui. De asemenea să reuşeşti să te împarţi astfel încât să nu se simtă neglijat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *