Maklube – mâncare cu orez și carne

Ingrediente:

  • 1 pahar năut
  • 300 gr carne (vită sau miel) tăiată cubulețe
  • 1,5 pahare orez
  • 2 linguri unt
  • 3 pahare apă fiartă
  • sare
  • pătrunjel pentru decor

maklube

Prepararea:

Fierbeți năutul cu o seară înainte.  După ce a dat în clocot, opriți focul și lăsați năutul în apă până dimineața următoare. A doua zi după ce strecurați năutul, fierbeți-l împreună cu carnea și cu 2 pahare de apă până ce se înmoaie.

Orezul lăsați-l în apă călduță cu sare pentru aproximativ 20 minute. Strecurați-l și spălați-l până ce se limpezește apa. Topiți untul într-o oală separată. Adăugați orezul și căliți-l timp de câteva minute după care luați-l de pe foc.

Într-o altă oală mai adâncă împrăștiați carnea și năutul. Adăugați orezul, apa și sarea și lăsați să fiarbă până ce dă în clocot. După ce a dat în clocot lăsați să fiarbă în continuare la foc mic până ce orezul trage toată apa.

Pe fundul oalei ar trebui să mai rămână o foarte mică cantitate de apă. Opriți focul și acoperiți mâncarea cu prosop de hârtie și capacul oalei.

În anumite zone pentru a nu se lipi mâncarea de fundul oalei se așterne un strat de cartofi/morcovi/ceapă. După ce prosopul de hârtie a absorbit aburul oala se întoarce pe un platou pentru servire. Ca și idee de servire daca mărimea platoului permite se poate aranja în jurul mâncării un mozaic de iaurt și salată de sezon. Se decorează cu frunze de pătrunjel verde sau tocat mărunt.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *