malta
foto: zoot.li

Amplasată în centrul lumii antice, Malta, a fost călcată de-a lungul mileniilor de trupe feniciene, cartagineze, romane, bizantine, vandale, arabe și otomane. Ocupate o vreme de Napoleon, insulele au suportat apoi, peste un veac de dominație britanică, definitorie pentru caracterul și obiceiurile actuale ale locuitorilor săi.

Prosperitatea Maltei se datorează în cea mai mare măsura unui turism practicat la scară industrială. Oferta malteză este una dintre cele mai variate: spectaculoase aglomerări de stânci calcaroase, capriciile unei mări încremenite în tonuri limpezi de albastru sau sparte în mii de valuri înspumate, fermecătoare peisaje rurale și cetăți austere ridicate împotriva furiei vânturilor, asociate cu nenumărate baze destinate sporturilor acvatice și delicii culinare mereu surprinzătoare.

Cele mai mari insule din arhipelagul maltez sunt Malta (unde se află și capitala, Valetta), Gozo (Għawdex) și Comino, (Kemmuna), acestea fiind și singurele locuite.

 

Orașele turistice din Malta:

  • La Valleta – capitala Maltei – este un oraș vechi de sute de secole, cu străzi foarte înguste și în pantă, cu priveliști citadine extrem de pitorești.

vallettta

  • Mdina orașul tăcut (fosta capitală a Maltei), construit pe un deal de unde se vede panorama întregii insule, este apreciat pentru atmosfera liniștită și frumoasele palate. Este considerat cel mai frumos oraș din Malta și una din cele mai bine păstrate cetăți-oraș din Europa.
Mdina
foto: forum.b-zone.ro
  • Vittoriosa, Cospicua și Senglea sunt cunoscute sub numele de ”Cele trei orașe”. Reprezintă leagănul istoriei malteze și sunt printre cele mai tradiționale locuri din Malta.
  • Julians, Sliema și Buggiba, cele trei stațiuni de vacanță, nu se întrec în obiective turistice însă au o atmosferă frumoasă de vacanță și o viață de noapte activă.
St Julians
foto: flickr.com
  • Marsaxlokk, aflat pe malul celui de-al doilea port natural ca mărime din Malta, este satul pescăresc plin de bărci pictate în culori vii și decorate cu sirene și cu ochi meniți să-i păzească pe pescari de rele.
Marsaxlokk
foto: skyscrapercity.com
  • Mosta e un orășel mai mare din Malta, care ascunde unul din top 10 obiective turistice din Malta si anume un Phanteon asemănător cu cel din Roma.
Mosta
foto: sheilaclapkin.com

 

Atracțiile turistice naturale din Malta: 

  • Grota Albastră (Blue Grotto) locul în care, potrivit legendei, sirenele atrăgeau marinarii, cu cântecele lor. Patru peșteri reflectă culorile strălucitoare ale coralilor și mineralelor din piatra de calcar.
Grota albastra
foto: turistipercaso.it
  • Templele Tarxien, cel mai mare complex preistoric din arhipeleag, cu templul neolitic, Hypogeum, un complex de camere mortuare pe trei nivele, datând de acum 3.000 de ani.
templele tarxien
foto: heritagemalta.org
  • Ghar Dalam (peștera întunecată), unde au fost găsite fosile de animale dispărute astăzi.
  • Mellieha Bay, Gnejna Bay și Golden Bay, plajele cu nisip auriu, fin, o raritate pe coasta malteză, care în general e stâncoasă.
  • Bazinul natural în mare de la Ghar Lapsi și mlaștinile sărate de la Salina Bay (se află lângă capitala Valleta).

 

Obiective istorice, monumente, muzee din Malta:

  • Fortul Saint Elmo străjuiește coasta malteză de pe peninsula Sciberras care desparte cele două mari porturi naturale, Marsamxett și Marele Port, cel mai mare port natural al Mediteranei. Dincolo de construcția în sine și de frumusețea straduțelor care-l înconjoară, fortul este special în perioada „Paradei Gărzilor”, când are loc un superb spectacol în care sunt reconstituite evenimente istorice autentice și au loc parade fastuoase.
Fortul Saint Elmo
foto: turismoenfotos.com
  • Palatul Ordinului de Malta supranumit de localnici il-Palazz – Palatul, găzduiește în prezent biroul președinției și reuniunile Parlamentului maltez. Palatul cuprinde două curți interioare, cea mai mare dintre acestea fiind numită după statuia zeului Neptun, care se află în centrul său. Cea mai mică dintre curți poartă numele prințului Alfred, unul dintre fiii reginei Victoria, însă este celebră mai curând pentru ceasul Pinto, realizat cel mai probabil în 1745 de către ceasornicarul maltez Gaetano Vella. Orologiul are patru cadrane, care indică, în afară de oră, ziua, luna și fazele lunii. În clădire se mai află două galerii ce conțin o impresionantă colecție de armuri, din diverse epoci.
  • Muzeul Nationpalate de pe strada Sudului, s-a numărat printre primele edificii ridicate în La Valletta. A primit calitatea de muzeu în 1974, când aici au fost expuse picturi, sculpturi, piese de mobilier și diverse obiecte aparținând Ordinului de Malta. Printre lucrările prezentate se număra și câteva pânze semnate de Reni, Preti și Perugino.
  • Catedrala Sf. Ioan a fost ridicată începând din 1573, ca loc de rugăciune pentru Ioaniți, din ordinul Marelui Maestru Jean de la Cassičre, fiind finalizată 5 ani mai târziu de același arhitect Cassar. Interesant la acest edificiu este contrastul dintre fațada sa deosebit de austeră și interiorul opulent. O modestă arcadă situată deasupra intrării principale sprijină balconul utilizat în trecut de către Marele Mastru al Ordinului, care se prezenta mulțimii în urma alegerilor. Fastuoasele sculpturi în marmură, o pictură imensă a lui Caravaggio și candelabrele de argint din interior sunt doar o foarte mică parte din podoabele unei biserici considerate cândva printre cele mai bogate din Europa. Din păcate atât a rămas după ce aceasta a fost jefuită, în 1798, de un Napoleon în plină expansiune.

 

Alte obiective din Malta (Parcuri de distracții) :

  • Popeye Village (un Disneyland tematic ce păstrează decorul construit pentru desenele Popeye Marinarul), Buggiba Water Park (un mini aqua parc pentru copii), PlayMobil Fun Park (în lumea pieselor de construcție Lego), BioPark (unde se poate înota cu delfinii) și JokersFamily Fun.
Mellieha Popeye Village
foto: chevron.co.uk

 

Insula Gozo 

Insula este a doua ca mărime din arhipelag, are doar 14.5 km pătrați și a păstrat mai mult din tradiția rurală a vechilor locuitori ai Maltei.
Cele 5 obiective turistice de top ale insulei sunt:

– Fereastra Albastră (Blue Window) e un arc natural în stancă care apare pe majoritatea cărților poștale cu Malta.

fereastra albastra
foto: flickriver.com

– Templele Ggantija (vechi de 3500 de ani) acum site arheologic.

– Biserica Ta`Pinu sanctuarul credinței din Malta.

– Pestera nimfei Calypso de unde se poate admira Ramla Bay (cea mai frumoasă plajă cu nisip a insulei Gozo).

– Stânca Fungus (Fungus Rock).

 

Insula Camino

Insula Comino e cea mai mică insulă locuită din Malta. Aici se afla Laguna Albastră, un loc ideal pentru o baie în ape azur.

Laguna albastra
foto: youtube.com

 

Curiozități despre Malta:

  • are cea mai mare densitate demografica din UE – peste 1200/km2.
  • în antichitate i se spunea „Melita” – insula de miere.
  • au existat speculații că Malta ar fi de fapt Atlantida.
  • crucea purtată de cavalerii din ordinul Sf. Ioan, care locuiau pe insula Malta, a ajuns să se numească crucea malteză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *