sâmbătă,decembrie 9, 2023

Viaţa unei femei se schimbă radical din primul moment în care această afla că va urmă să aducă pe lume un copil. Copilul devine centrul universului său, sensul vieţii sale, raţiunea sa. Chiar din acel moment viitoarea mămică va începe să facă sacrificii pentru sănătatea copilului său, îşi va schimbă modul de viaţă, va renunţa la fumat şi alcool, la alimentaţia nesănătoasă, la nopţile pierdute, la tot ceea ce i-ar putea pune în pericol sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a fătului.

Mai târziu somnul va deveni un lux, întrucât micuţul va trebui hrănit foarte des, iar în plus mama care alăptează va trebui să aibă şi o alimentaţie foarte strictă pentru a-l proteja pe cel mic de diversele probleme care îi pot afecta stomacelul sau atât de sensibil.

Iar dacă timp de nouă luni, bebe a fost la purtător, o bună perioadă de timp după naştere, dependentă celui mic de mama va fi foarte pronunţată, aşadar mama va trebui să fie în permanenţă lângă cel mic.

Legătură între mama şi copil trebuie să fie foarte strânsă întreaga viaţa, mama în special, va trebui să aibă grijă că acel “cordon ombilical” să nu se rupă niciodată. Totuşi, acest lucru nu înseamnă lipsa independentei. Nu înseamnă că mama va uită definitiv de viaţa să de dinainte de apariţia micuţului, de obiceiurile şi plăcerile sale personale, de relaţia cu partenerul de viaţa şi cu ceilalţi din jur.

Mamă, dar şi femeie

Renunţarea totală la independenţă va atrage după sine frustrarea, sentimentul de închistare, de neputinţă, iar în multe cazuri poate afecta chiar relaţia dintre cei doi parteneri. Pe fondul unei stări de nervozitate, mama va deveni incapabilă să îşi mai controleze emoţiile şi trăirile, îşi va pierde răbdarea mult mai uşor, iar toate acestea nu vor face decât să afecteze relaţia cu cel mic şi cu partenerul.

Din păcate sunt cupluri care consideră că odată cu apariţia copilului în viaţa lor, toate aceste lucruri devin de domeniul trecutului şi uită să acorde importanţa cuvenită vieţii de cuplu şi menţinerii  armoniei în familie, lucru esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului din punct de vedere emoţional.

Prin urmare, este de preferat că proaspăta mămică să îşi găsească timp pentru micile sale plăceri cum ar fi: mersul la coafor, un masaj din când în când, practicarea unui sport sau ieşiri cu prietenele la o cafea ori o repriză de shopping. La fel de important este cultivarea relaţiei cu partenerul de viaţa, iar acest lucru presupune momente în doi, momente doar pentru ei, momente care să aducă un plus de valoare relaţiei. O cină în doi din când în când, o vacanţă în doi cel puţin  o dată pe an, sunt lucruri care ar fi bine să nu lipsească din viaţa de cuplu nici după venirea pe lume a unui copil.

Aşadar mama este totodată şi femeie, iar acest lucru nu trebuie să îl uite nici o clipă. Nu trebuie să uite cine este cu adevărat şi care sunt lucrurile care îi oferă reală plăcere. Nu trebuie să uite să fie fericită şi să se iubească pe sine. Numai o femeie împlinită, echilibrată şi fericită poate deveni şi o mama desăvârşită.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *