Cum îi tratezi pe cei mici

Este un eveniment deosebit să naşti doi sau mai mulţi copii deodată. Este frumos, dar este şi foarte greu după aceea, necesitând un sprijin suplimentar din partea familiei. Important este ca nici unul dintre ei să nu fie neglijat. Iată câteva sfaturi utile dacă ai gemeni.

gemeni

De multe ori chiar părinţii îi identifică greu pe cei mici. De aceea e bine să ai biberoane diferite şi să îţi notezi orele de alăptat pentru fiecare, fiindcă nu sunt aceleaşi.

Individualizează-i pe fiecare

Mulţi părinţi se întreabă dacă e bine să încurajeze asemănarea, fiiind importantă în educaţia lor. Specialiştii consideră că nu este bine să se meargă prea mult pe ideea de gemeni pentru a le asigura autonomie în viitor şi personalitate distinctă. Este fascinant când vezi doi copii care seamănă ca două picături de apă. Părinţii sunt tentaţi să speculeze aceste asemănări izbitoare. Nu trebuie însă să se omită că, totuşi, copiii sunt două individualităţi diferite şi e bine să fie trataţi ca atare.

Cultivă diferenţele dintre ei

Psihologii îi sfătuiesc azi pe părinţi să cultive cât mai devreme aceste diferenţe pentru ca cei mici să nu fie consideraţi şi să nu se considere nici ei dublura celuilalt. Această individualizare e bine să se facă încă din primele zile.

De exemplu, e bine să nu alegi prenume cu sonorităţi foarte apropiate şi să asiguri un spaţiu diferit în casă pentru fiecare copil (ideal fiecare cu camera lui). Să eviţi să le amesteci lucurile, să îi îmbraci diferit. Sunt doar câteva reguli de bază. Când vor creşte, fiecare trebuie să simtă că este unic, că are propria identitate. Să încurajezi dezvoltarea fiecăruia în funcţie de abilităţi şi de calităţi, fără a-i compara.

La grădiniţă sau la şcoală este preferabil să fie în grupe şi clase diferite. Avându-se unul pe altul, gemenii au tendinţa să se rupă puţin de ceilalţi. Nu trebuie încurajată această atitudine şi cel mai bine e să fie separaţi când se poate.

Deşi există o tendinţă naturală de a cultiva similitudinile dintre gemeni, mai ales la cei monozigoţi (adică adevăraţii gemeni). Este fantasma oglinzii, a dublurii. Mulţi părinţi cad în această capcană, accentuând asemânarea izbitoare a copiiilor. Mai târziu însă aceşti copii, deveniţi adulţi, fie au probleme în a se separa, fie devin agresivi unul cu altul.

În cazul în care părinţii se simt depăşiţi e bine să ceară ajutorul unui psiholog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *