Mama vegetariană

foto: breastfeedingbasics.com

Laptele matern se modifică în funcţie de alimentaţia mamei. Iar mama îi poate oferi un lapte cu adevărat hrănitor, doar dacă şi ea la rândul ei are o alimentaţie echilibrată.
A nu se înţelege prin asta, că o mamă vegetarina nu va mai oferi lapte de calitate copilului sau şi că este preferabil să îi dea lapte praf. În niciun caz!
Este drept faptul, că organismul mamei pune în mişcare mecanisme compensatoare care facilitează aportul de minerale preţioase, precum fieurul şi calciul. Însă mama vegetariană, trebuie să fie exrerm de atentă la ceea ce mănâncă, astfel încât să îi asigure copilului un aport important din toate elementele esenţiale dezvoltării acestuia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă că pe perioada alăptării, alimentaţia mamei să conţină cel puţin 7% proteină.
De aceea pentru a suplini lipsa acesteia, se recomandă consumul de alimente bogate în vitamina B12. Această vitamină este esenţială atât pentru mamă, cât şi pentru bebe, deoarece ea menţine la un nivel normal producerea globulelor roşii şi fresc copilul dar şi mama de anemie.
La copil, carenţele de vitamina B12 se pot manifesta prin scaderea apetitului de mâncare, regresie în dezvoltarea motorie, atrofie musculară, stări de vomă. Mai grav, această carenţă poate afecta chiar sistemul nervos al copilului, micuţul putând dezvolta diverse probleme neurologice.
Surse importante de vitamina B12 sunt produsele din soia, fasole, linte, acestea fiind alimente bogate şi în proteine vegetale.
Totodată, mamele vegetariene, este bine să fie foarte atente la aportul de calciu pe care îl iau din alimente. Iar surse bogate în calciu pot fi produsele pe bază de susan, migdale, nuci, legume verzi. Dacă sunt ovo-lacto-vegetariene, mamele pot consuma şi lactate, brânzeturi şi ouă pentru a îmbunătăţi nivelul Calciului din organism.
Pentru a beneficia de un aport important de fier, mama vegetariană ar trebui să consume cerealele integrale, legumele verzi, şi fructele uscate. Alături de o sursă de vitamina C, fierul este absorbit mult mai uşor de către organism. Prin urmare consumul de fructe şi legume proaspete este deasemenea foarte important pentru a evita carenţele de fier.
Aşadar, iată că pentru orice situaţie există o soluţie. Şi cum laptele matern se modifică în funcţie de obiceiurile alimentare a le mamei, fiţi mai atente la ceea ce mâncaţi, pentru a îi asigura celui mic tot ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.