Către 8- 10 luni bebe îşi manifestă dorinţa de a mânca singur, ca şi tine. Îşi bagă mâinile în farfurie, apucă lingura şi se enervează dacă îl împiedici. Lasă-l să încerce. E primul pas pe calea spre autonomie.

la masa

Bebe te imită. Este o mare bucurie pentru el să facă ce fac cei mari. Odată ce i-ai introdus diversificarea alimentară e momentul să înveţe să mănânce singur. Respectă-i dorinţa, încurajează-l, astfel va învăţa să se descurce singur. La început va mânca cu degetele. Fă-i cubuleţe de brânză dă-i bucheţele de broccoli fierte la abur sau mici bucăţi de măr.

– Pentru a apuca un aliment cu degetul mare şi arătător este nevoie de un mare efort de coordonare şi precizie. În plus, atingerea hranei cu degetele este o adevărată activitate de explorare.

– Lăsându-l să mănânce singur îi vei oferi posibilitatea de a veni în contact direct cu hrana, de a înţelege mai bine actul de a mânca şi momentele dedicate acestei activităţi.

– Nu îl împiedica să mănânce cu mâna, forţându-l să folosească lingura pentru a mânca civilizat, fără să se murdărească. Îl vei descuraja. Va veni şi ziua când va folosi tacâmurile. Mesele trebuie să fie un moment de destindere, fără folosirea forţei. De asemenea, nu îl forţa să mănânce tot, lasă-l să înţeleagă senzaţia de saţietate.

– Dacă nu îi este foame se va opri din mâncat. Obligându-l să-şi termine farfuria îl vei determina să mănânce în plus, fără să aibă nevoie.

Are nevoie de antrenament. Cu cât va exersa mai mult, cu atât va deveni mai abil şi mai autonom. După degete va descoperi lingura pe care va învăţa să o folosească delicat. Dar câte linguri cu mâncare vor ajunge în gura lui? Aceste rateuri îl pot enerva şi de multe ori aruncă farfuria pe jos. Ia-i lingura dacă simţi că s-a enervat.

 

Trucuri ale părinţilor pentru a evita să se murdărească:

  • Îi poţi pune un tricou vechi peste hainele lui;
  • O baveţică mai mare din plastic care să-i acopere şi braţele;
  • O farfurie sau tacâmuri cu ventuze, o furculiţă din plastic;

tacamuri cu ventuze

  • Îi poţi dirija mânuţa lui cu mâna ta, ca să-i coordonezi mişcările mai precis.
  • Ia-i un set special pentru copii, care îi va uşura mişcările şi evident o masă cu scaun speciale pentru vârsta lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *