Maramureşul este considerat de mulţi sufletul satului tipic românesc. Cu aşezările sale pitoreşti, dealuri înverzite şi câmpii pline de flori sălbatice, Maramureşul concentrează tot ceea ce înseamnă viaţa la ţară. Vizitatorii acestor meleaguri au ocazia unică  de a se întoarce în timp, de a fi martori ai unor vremuri şi ai unei vieţi mai simple.

Maramureşul este o destinaţie unică, situată în inima Europei, care a păstrat cu mare grijă cultura, tradiţiile şi stilul de viaţă al ţăranului din vremuri trecute. Regiunea ţine locul unui testament al tradiţionalului, al unei ere romantice a simplităţii şi a valorilor morale despre care în zilele noastre doar citim sau auzim de la bunicii noştri.

Puţine obiceiuri s-au schimbat de-a lungul secolelor ce au trecut. Familiile rămân în aceleaşi sate ca şi strămoşii lor. Meşteşugurile şi tradiţiile sunt transmise din generaţie în generaţie. Îmbrăcămintea ţesută manual este încă purtată cu mândrie. Biserica este în continuare sufletul satului. Vecinii se cunosc unii pe alţii şi se ajută între ei.

Viaţa în Maramureş este învăluită în mister. Vizitatorii lui străbat pasurile montane, coboară în văile însufleţite, unde tradiţiile rurale se dezvăluie în faţa lor ca un muzeu ce a prins viaţă, un peisaj ce este pe placul şi celui mai capricios călător.

Arta vestimentară, arta culinară, arta coregrafică, arta ceramicii împreună cu numeroasele biserici, mănăstiri, muzee şi monumente istorice sunt numai câteva dintre bogăţiile pe care le puteţi admira într-o vacanţă în Nord-Vestul ţării, într-un peisaj cu totul diferit de ceea ce ştiaţi până acum.

Având în vedere că vorbim despre o întreagă regiune, nu despre un oraş, pentru a vă putea bucura de toate atracţiile de aici va trebui să alocaţi suficient timp. Veţi vedea că în această parte de lume, timpul trece mult mai frumos şi parcă mai încet, mai calm însă tot este nevoie de câteva zile bune pentru a cuprinde tot ceea ce este frumos şi interesant de văzut.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi când ajungeţi în Maramureş, după un drum lung de obicei, este să mâncaţi. Înainte de a vă îndrepta către orice obiectiv turistic sau cazare, opriţi-vă într-unul dintre acele restaurante maramureşene rustice şi gustaţi câteva bucate tradiţionale, asezonate, conform tradiţiei cu palincă. Abia după ce aţi cunoscut puţin din ospitalitatea moroşenilor şi din bucatele lor, puteţi porni în aventură!

Locuri de vizitat în Maramureş

Mocăniţa. Ultima cale ferată pe care circulă un tren cu aburi se găseşte pe Valea Vişeului. Ruta de 60 de kilometri reprezintă o cale ferată forestieră, este folosită exclusiv în scop turistic iar pe lânga faptul că trenul în sine este considerat patrimoniu cultural, ea dezvăluie un peisaj cu totul sălbatic turiştilor. Calea ferată circulă printr-o zonă împădurită enormă, nelocuită, de o frumuseţe uimitoare, totul aici fiind creat de natură, fără nicio intervenţie umană.

Mocanita
Foto: cffviseu.ro

Mănăstirea Bârsana. Aceasta este una dintre mult lăudatele mănăstiri maramureşene, arhitectura acesteia, din lemn, fiind inspirată din tradiţia locală. Mănăstirea are deasemenea şi o istorie ce începe undeva la mijlocul secolului al XVI-lea aşadar vă puteţi imagina, locul are o mulţime de poveşti de spus.

Manastirea Barsana
Foto: scs.ubbcluj.ro

Cimitirul Vesel. Unic în lume, acest cimitir este decorat cu cruci multicolore şi inscripţii dintre cele mai haioase, făcând haz de necaz şi satirizându-l pe cel decedat. Atitudinea veselă cu care este tratată moartea aici îşi are originile într-o legendă dacică ce susţinea că moartea nu era decât o trecere către altă lume, nicidecum un sfârşit tragic.

Cimitirul Vesel
Foto: turistmm.ro

Sinagoga. Construcţie în stil maur, lăcaşul de cult evreiesc uimeşte orice turist prin faţada tripartită cu avantcorp central şi prin casa de rugăciune şi templul ce i se alătură, creând un impresionant monument cultural.

Sinagoga
Foto: panoramio.com

Muzeul Satului Maramureşean. Se găseşte în Sighetul Marmaţiei şi este o rezervaţie de case ţărăneşti, transformate în monumente arhitecturale datorită frumuseţii lor (lemnul cioplit cu care sunt decorate) dar şi datorită vechimii. Întregul Muzeu al Satului căruia i s-a alăturat şi Muzeul Etnografic al Maramureşului alcătuiesc un sat tipic maramureşan.

Muzeul Satului Maramuresean
Foto: dorinstef.blog.com

Turnul lui Ştefan. Se găseşte în Baia Mare şi este turnul-clopotniţă al unei foste biserici care purta hramul Sfântul Rege Ştefan. Turnul, construit numai din piatră masivă este şi un monument ce marchează victoria lui Ioan de Hunedoara, victorie obţinută la Ialomiţa, împotriva otomanilor.

Turnul lui Stefan
Foto: tripwow.tripadvisor.com

Castelul Karoly. Fortăreaţă importantă în apărarea Transilvaniei, castelul a aparţinut lui Karoly Laszlo iar apoi lui Karoly Mihaly, fiecare dintre ei făcându-i îmbunătăţiri şi transformând o simplă casă fortificată iniţial, într-un măreţ şi important castel.

Castelul Karoly
Foto: scrieliber.ro

Valea Izei. Un loc cu un peisaj de basm, adăposteşte râul Iza ce izvorăşte din Munţii Rodnei şi are un bazin de peste 1300 kilometri pătraţi precum şi valea cu acelaşi nume, presărată cu sute de case tradiţionale şi biserici de lemn.

Valea Izei
Foto: turism.bzi.ro

Lacul Albastru. Important obiectiv turistic natural, este singurul din lume care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumina care se reflectă pe suprafaţa sa sau de oamenii care înoată în el. Lacul se găseşte în apropiere de Baia Sprie şi este format natural în urma căderii unei galerii miniere. Ceea ce îl face şi mai atractiv decât este, sunt numeroasele legende generate de unicitatea sa.

Lacul Albastru
Foto: voceatransilvaniei.ro

Sighetul Marmaţiei. Zona de aici reprezintă capitala istorică a Maramureşului însă nu numai atât. Pe lângă faptul că Sighetul este un important centru universitar, el este şi o principală destinaţie turistică, datorită bogăţiilor sale culturale şi istorice.

Sighetul Marmatiei
Foto: sighet.ro

Pârtiile din Cavnic. Gradul lor de dificultate este mediu iar lungimea de aproximativ 800 de metri. Dacă nu aveţi echipamentele necesare, puteţi închiria de la baza pârtiei, iar dacă nu vreţi să vă aventuraţi pe pârtia de schi, va stă la dispoziţie şi o pârtie pentru sănii şi snowmobile.

Partiile din Cavnic
Foto: infopensiuni.ro

Rezervaţia Crăiasca. Situată în Ocna Şugatag, pădurea Crăiasa a fost transformată în Rezervaţie Naturală datorită vegetaţiei pe cale de dispariţie de care dispune, anume arbore de gorum şi larice.

Rezervatia Craiasca
Foto: maramuresenii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *