Mărarul ”cel puternic mirositor”

Mărarul jpeg
foto: 1pommeparjour.fr

 

Cunoscută din cele mai vechi timpuri, planta este originară din zona mediteraneană și sudul Rusiei şi este răspândită în lumea întreagă.

Mărarul este cultivat încă din antichitate, de către greci, egipteni, romani şi apreciat pentru calităţile vindecătoare. Intens utilizat în medicina tibetană şi indiană, mărarul era folosit de anglo-saxoni pentru potolirea durerilor dar și ca antidot împotriva vrăjilor.

Tot pentru calmarea durerilor, mărarul era folosit foarte mult de către medicii și herboriștii babilonieni, sirieni și egipteni. Mai mult decât atât, această plantă apare menţionată într-un tratat medical egiptean din secolul al XVI-lea î. Hr.

Ca leac magic, mărarul este folosit din timpuri străvechi, pe seama lui circulând o mulţime de poveşti. Chinezii spuneau ca are proprietatea de a înlătura efectele bătrâneții. În anumite zone ale Franţei, se crede că ramurile uscate de mărar, atârnate de grinda casei, alungă spiritele rele.

În medicina noastră populară, sucul proaspăt sau decoctul obținut din tulpinile de mărar se folosea contra bolilor de inimă și contra tusei, dar și pentru diverse “boli femeiești” ori pentru “boli de pântece”.

 

Mărarul conține ulei volatil, calciu, potasiu, sodiu, sulf, fier, magneziu şi vitaminele A, B şi C. Planta este o combinație unică de fitonutrienți cu efect antioxidant pentru organism atunci când este consumat crud.

 

Beneficiile consumului de mărar:

 1. ajută în caz de astenie.
 2. reglează ciclul menstrual neregulat sau dificil.
 3. ajută în caz de colici.
 4. amelioreazǎ tulburǎrile digestive.
 5. stimulează activitatea rinichilor.
 6. normalizează secreţia de lapte la lăuze.
 7. previne gripa.
 8. întăreşte oasele.
 9. are acţiune de antiseptic intestinal.
 10. tratează hemoroizii.
 11. împrospătează respiraţia.
 12. stimulează glandele sexuale.
 13. ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale.
 14. amelioreazǎ anxietatea, epuizarea nervoasǎ şi insomia.
 15. stimuleazǎ pofta de mâncare.
 16. întǎreşte unghiile.
 17. opreşte proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *