UPDATE: Maraton de explozii si victime in SUA: cel putin 2 explozii, 3 morti si 140 raniti

Victime si explozii la Boston MarathonUPDATE 10:00: 3 victime (printre ele, un copil în vîrstă de 8 ani ce tocmai îşi îmbrăţişa tatăl care terminase cursa), 10 oameni cărora le-au fost amputate membre, 17 de persoane aflate în stare critică, 25 de persoane într-o stare destul de gravă. Cel puţin 8 dintre pacienţi sînt copii. Sursa CNN.

O serie criminală de explozii la cel mai vechi maraton din SUA si din lume, Boston Marathon. Politia din Boston a confirmat ca a inspecteaza faptele, a confirmat pentru inceput doar victimele – 2 morti si 23 raniti – dar s-a abtinut de la alte comentarii, relateaza site-ul Fox News.

Exista informatii destul de contradictorii. Associated Press afirma ca exploziile s-au auzit simulat la mai multe de 4 ore de la startul cursei masculine, ceea ce inseamna ca multi alergatori ar fi trecut  linia de finish, aproximativ cateva mii de alergatori. Spectatorii insangerati au fost transportati la corturile de prim-ajutor.

Exploziile au fost raportate langa un pod pentru fotografi, care marca linia de Finish. O alta explozie a fost auzita cateva momente mai tarziu. Un fotograf a povestit ca ar putea sa fi existat si o a treia explozie, pe care a auzit-o, dar nu a vazut-o.

Televiziunile locale au aratat ambulante venite la fata locului. Cartierul general al organizatorilor Boston Marathon a fost inchis si pus sub investigatie. Reporterii din Copley Plaza Hotel, unde era amplasat centrul de media si unde se aflau mai multi atleti de elită, nu au putut parasi zona.

Boston MarathonExplosion3

Trebuie mentionat ca autoritatile sunt in SUA la cel mai inalt grad de alerta pe timpul organizarii unui maraton, existand un efort masiv: investigarea traseului in avans, amplasarea de lunetisti pe acoperisurile cladirilor, survolare continua cu elicopere si camera de analiză. Există inclusiv software-uri avansate de analiză a plăcuţelor de înmatriculare.

Spre deosebire de alte evenimente ţinute în spaţii închise, maratoanele se desfăşoară în aer liber, de obiecei prin oraşe sau zone adiacente lor, atrăgând de-a lungul traseului numeroși spectatori.

În București există un maraton internațional, ținut în octombrie, iar în România numărul maratoanelor din orașe sau montane este în plină creștere.

Boston Marathon este unul dintre cele mai vechi maratoane din lume, prima ediţie având loc în 1897. El face parte din TOP 6 Boston Maraton - exploziiMARATOANE (World Marathon Majors) – Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago si New York City (anulat în 2012 în urma altui dezastru, dar de alta natura, uraganul Sandy). Evenimentul atrage peste jumătate de milion de spectatori şi are anumite baremuri pentru a putea participa la el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *