Maroc, ţara care atrage anual peste 10 milioane de turişti


Maroc este o ţară foarte frumoasă şi variată din punct de vedere al reliefului. Aici se întâlnesc piscurile înzăpezite ale Atlasului, litoralul Mediteranei şi a Oceanului Atlantic, creasta Rifului cu pădurile de cedrii, oazele presahariene şi un itinerar turistic foarte atrăgător ce oferă imagini de neuitat. Marocul este o iniţiere în exotismul magic al lumii islamice, arabe şi africane deopotrivă. Este vorba despre tărâmul medinelor şi minaretelor, deşerturilor şi munţilor. Pentru a fi pătruns de spiritul Marocului este de ajuns pentru început o plimbare pe străzile marilor oraşe. Toate oraşele marocane sunt înteţite de mulţimi de oameni, fiind zgomotoase şi pline de forfotă.
Şarmul Marocului se regăseşte în diversitatea sa. Pentru însetaţii de soare, se întind aici mile întregi de plajă, în timp ce în centru se desfăşoară Munţii Atlas, cu crestele albite de zăpadă, perfecţi pentru pasionaţii de căţărări şi drumeţii. Dincolo de munţi stăpâneşte deşertul Sahara, acolo unde cândva treceau caravanele negustorilor de fildeş şi mirodenii.
Orașe turistice din Maroc
Rabat – capitala Marocului a cărei zonă metropolitană este cea mai mare din ţară. Cea mai recentă capitală imperială, importantă încă din vremea romanilor, oraşul a fost ales în secolul al XII-lea drept capitală a Imperiului berber Almohad. Astăzi Rabatul, în mare parte cu arhitectură maură, pare o capitală europeană.

Tanger – aşezat strategic, foarte aproape de strâmtoarea Gibraltar, oraşul port întemeiat de cartaginezi, a fost de-a lungul istoriei sale în centrul multor interese străine. Cu hotelurile sale de lux, cafenelele şi restaurantele exclusiviste, a cunoscut gloria până la mijlocul secolului trecut. Chiar şi mai târziu, Tangerul a atras prin exotismul său bogaţi celebri. Astăzi, oraşul e punct de oprire a marilor vapoare de croazieră şi celebru pentru viaţa sa de noapte.

Casablanca – unul dintre cele mai mari porturi ale Africii la Oceanul Atlantic, oraşul este unul emancipat, unde regulile stricte al islamismului nu sunt resimţite atât de puternic, ca în oraşele mai mici. Casablanca poate fi considerat centrul cultural, industrial şi cosmopolitan al ţării. În plus, Casablanca este şi unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării şi cel mai cunoscut. Arhitecţii au început să-l proiecteze în 1912, iar unul din zece marocani locuieşte în această metropola modernă, mai ales în zonele noi ale oraşului. Plaje însorite şi aglomerate, palmieri gigantici aliniaţi de-a lugul imenselor bulevarde, creatori de modă, restaurante scumpe şi baruri, dar şi numeroase cluburi, toate acestea se pot găsi în Casablanca.

Fes – capitală intelectuală şi manufacturieră, cel mai important oraş imperial al Marocului, perla lumii arabe, a fost întemeiat pe malul râului Jawhar în anul 789. Centrul vechi al oraşului, medina, se găseşte într-o vale flancată de dealuri. Medina oraşului Fes este formată din peste 1800 de străduţe mici şi întortocheate pline ochi de diferiţi comercianţi, marfă expusă spre vânzare, turişti şi alte lucruri interesante. Fes adăposteşte cel mai reprezentativ monument de artă islamică din nordul Africii.

Meknes – este unul dintre cele patru oraşe imperiale din Maroc, al cărui nume şi faimă sunt strâns legate de Sultanul Moulay Ismail. Acesta a transformat Meknes într-un oraş impresionant, un amestec de stiluri spaniol şi maur, înconjurat de ziduri înalte şi porţi măreţe. Meknes este atât un oraş imperial în care se află o mulţime de monumente istorice şi frumuseţi naturale, dar şi cea mai apropiată aşezare de ruinele romane din Volubilis.

Agadir – este o importantă staţiune balneară şi port la Oceanul Atlantic. Vechiul nume al oraşului era Santa Cruz de Cap de Gue, dar în 1541, sultanul Mohamed al II-lea a reuşit să-l recucerească de la portughezi şi să-i dea numele de Agadir. Acum, oraşul a fost reconstruit după cutremurul din 1960.

Essaouira – este un port de pescari, protejat de un golf natural. În secolul al XVI-lea era cunoscut sub numele de Mogador. Actualul oraş Essaouira a fost construit în secolul al XVIII-lea, pentru a da avânt schimburilor comerciale cu puterile europene. Astăzi, Essaouira este faimos pentru practicarea kitesurfing-ului şi a windsurfing-ului. Piaţa din Essaouira este locul în care se află numeroase ateliere meşteşugăreşti şi de artizanat, care confecţionează mai ales obiecte de tâmplărie şi sculpturi în lemn.

Marrakech – al doilea oraş imperial ca vechime, numit pe drept ”Perla Sudului”, a fost fondat de dinastia Almoravides la sfârşitul secolului al XI-lea. Situat la mare distanţă de Atlantic, vara, Marrakechul e încins ca un cuptor şi poţi găsi refugiul doar în interioarele întunecoase sau în grădinile răcoroase, pictate chiar de Delacroix. Întinsele păduri de portocali şi lămâi, grădinile, trandafirii, festivalul folcloric, monumentele istorice, viaţa agitată a pieţelor şi Sukurilor fac din Marrakech un loc fascinant.

Chefchaouen – este un oraş montan fermecător, aflat în partea de nord-est a ţării. Această medină pitorească, care are drept fundal Munţii Rif, este împânzită de case văruite în alb, cu accente distincte de albastru. Chefchaouen este şi o destinaţie populară pentru cumpărături, prin selecţia variată de obiecte de artizanat, care nu se găsesc în altă parte în Maroc, precum veşminte din lână şi pături ţesute manual. Brânza de capră din aceste locuri este şi ea populară în rândul turiştilor. Regiunea din jurul localităţii Chefchaouen reprezintă unul dintre principalii producători de canabis din Maroc. Haşişul se vinde şi el peste tot în oraş, dar este un domeniu rezervat în mare parte nativilor din Chaouen.

Ouarzazate – iniţial o bază a Legiunii Străine Franceze, astăzi un oraş cu hoteluri şi aeroport. În piaţa de aici se găsesc vopsele, trandafiri, chimion, ulei parfumat, dar şi ceramică berberă, obiecte din piatră sculptată, cuverturi şi renumitele covare Ouguita în tonuri de galben şi albastru. În luna mai, în Ouarzazat, are loc Festivalul Florilor, cu cântece şi dansuri tradiţionale, caravane în deşert şi concursuri.

Atracţii turistice din Maroc
Dunele Erg Chebbi – situate în Deşertul Sahara, cu o înălţime de 150 de metri, au ca principală trăsătură nisipul unic de culoare portocalie. Excursiile în această zonă încep în localitatea Merzouga, aflată la marginea întinderii de nisip. Plimbările cu cămile sunt foarte populare în rândul turiştilor, deşi nu reprezintă cel mai confortabil mod de a călători.

Djemaa El-Fna – este piesa de rezistenţă a oricărei vizite în Marrakech şi una dintre atracţiile de top din Maroc. În timpul zilei, centrul medinei se umple de vrăjitori cu şerpi şi oameni cu maimuţe, dar şi de standuri cu mărfuri. Pe măsură ce timpul trece, oferta distracţiilor se schimbă: vrăjitorii pleacă şi lasă locul prezicătorilor, magicienilor şi al negustorilor de leacuri tradiţionale. Odată cu lăsarea întunericului, Djemaa El-Fna se umple de standuri cu mâncare, iar aglomeraţia de aici atinge apogeul.

Poarta Bab er Rouah – intrarea în Rabat este străjuită de cinci porţi decorate cu arce gigante şi basoreliefuri cu ghirlande şi arabescuri florale, dintre care cea mai rafinată este Bab er Rouah, Poarta Vânturilor. Pe lângă vechea medină şi citadela Oudayas, în perioada protectoratului francez s-a construit Rabatul modern, cu o arhitectură elegantă, bulevarde înverzite, dar şi cartiere sărăce cu grijă ascunse vederii.

Turnul lui Hassan – este unul dintre cele mai importante monumente islamice din Africa de Nord. Alături se află mausoleul lui Mohammed V şi Hassan al II-lea, construit în anii ’70.

Moscheea Al Qaraouiyyine – cu o vechime de 11 secole şi dimensiuni gigantice, lăcaşul poate adăposti simultan 20.000 de persoane. Impresionează atât prin stilului architectural cât şi datorită ineditelor decoraţii interioare. Aceasta e sediul universităţii musulmane şi a unei biblioteci cu manuscrise de mare valoare, veritabil tezaur al culturii islamice.

Catedrala Sacre Coeur din Casablanca – situată în centrul oraşului Casablanca, această catedrală este o imagine surprinzătoare pentru un oraş al Africii. Catedrala a fost ridicată în anul 1930, sub dominaţie franceză. După obţinerea independenţei, această construcţie a servit drept scoală, centru cultural, în prezent găzduind târguri şi expoziţii. Stilul architectural al catedralei este remarcabil, fuzionând într-un tot unitar stilul neo-gotic cu influenţele sale Art Deco şi marocan – musulmane. Catedrala este uneori deschisă pentru vizitele turiştilor ce se pot bucura de o privelişte minunată din cele două turnuri.

Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca – este cea mai mare din Maroc şi a treia din lume. Minaretul său de 210 metri este cel mai înalt din lume, iar moscheea poate adăposti 25.000 de credincioşi.

Palatul Mohamed V – situat în centrul oraşului Casablanca, e un exemplu al arhitecturii coloniale franceze şi e cunoscut ca Palatul Naţiunilor Unite. Aici se află cel mai mare acvariu din Africa şi Sukurile, pieţele animate din Medina.

Rick’s Cafe – celebrul film ”Casablanca” nu a fost filmat aici, ci la Hollywood, dar după succesul filmului, la Casablanca s-a construit această cafenea, o replică care o reproduce fidel pe cea din film. Se pot petrece clipe relaxante în atmosfera elegantă a cafenelei urmărind celebrul film care rulează neîntrerupt pe un ecran situat lângă bar.

Atlas Studios – Hollywoodul marocan, unul dintre cele mai mari studiouri cinematografice din lume.

Kasbah Ait Benhaddou – declarat monument UNESCO şi prezent în multe producţii cinematografice filmate aici, acest kasbah e de fapt un oraş format din mai multe cetăţi mai mici, construite din lut roşiatic, cu pereţi împodobiţi de sculpturi complicate. Cetatea filmului, împânzită de nenumăratele magazine de suveniruri, se vizitează şi este o sursă suplimentară de venit pentru localnici.

Ben Youssef Madrasa – este un colegiu Islamic denumit după sultanul Ali ibn Yusuf ce a domnit între anii 1106 – 1142 şi a avut un rol major în expansiunea oraşului şi a influenţei acestuia. Este considerată a fi una dintre cele mai frumoase construcţii din Marrakesch, mai ales pentru frumoasele sale decoraţiuni saadiene, creaţiile unor meşteşugari aduşi special din Spania pentru a decora clădirea. Colegiul este prevăzut cu o sală de rugăciune şi mai multe chilii ce sunt destinate elevilor, cele din urmă aşezate în jurul unei curţi centrale cu un bazin, construite sub cerul liber. Foarte frumoase sunt mozaicurile realizate prin învelirea pereţilor în plăci ceramice, arcadele de stuc şi ornamentele în formă de pin. Accesul nu este permis celor ce nu sunt musulmani.

Palatul Bahia – acest palat este situat în Medina şi a fost construit în stil Islamic la sfârşitul secolului al XIX-lea de către marele vizir Si Moussa pentru propria folosinţă. Denumirea de Bahia provine de la numele uneia dintre soţiile vizirului. În secolul ce a urmat, palatul a fost renovat şi decorat de către maeştrii din Fes din ordinul lui Abu “Bou” Ahmed, un sclav negru ce a devenit ulterior vizir. Palatul se află în centrul unui teren de 8 hectare amenajat cu grădini, cu multe camere ce dau în curţi interioare, un loc destinat haremului cu o mare curte interioară şi un tradiţional bazin central. Materialele folosite la construcţia acestui palat sunt marmura de Meknes, lemnul de cedru din Munţii Atlas şi teracota de Tetouan.

Grădinile Menara – aceste grădini au fost construite în secolul al XII-lea pentru membrii dinastiei Almohad, după cucerirea oraşului. În secolul al XIX-lea a fost adăugat şi un pavilion, îmbunătăţindu-se astfel imaginea acestora. Astăzi se poate vizita această oază frumoasă, cu bazinul său mare de apă şi peste 30.000 de măslini ce înconjoară întinderea de apă.

Curiozități despre Maroc
- Medinele din Fes, Marrakech, Meknes, dar şi cele din Tetouan şi Essaouira, sunt astăzi în patrimoniul mondial UNESCO.
- În Tanger se află unul dintre locurile unice din lume unde se pot vedea doi sori în acelaşi timp, dacă ajungi în momentul potrivit. Aici există două promontorii care se reflectă în apele celor două mări, unde vei avea iluzia a doi sori reflectaţi în mare: Capul Malabatta orientat spre răsărit şi ar trebui vizitat în atmosfera difuză a zorilor şi Capul Spartel orientat spre Atlantic şi spre apusul soarelui şi ar trebui vizitat la crepuscul.
- Medina medievală din Fes, inclusă pe lista UNESCO, este cea mai mare zonă urbană pietonală din lume.
- Orasul Ifrane (supranumit Mica Elveţie) şi o parte din zona înconjurătoare este singurul loc din Maroc în care sunt întâlnite ninsorile.
- În Maroc este interzis accesul nemusulmanilor în moschei. Sunt însă două excepţii: Marea Moschee Hassan II din Casablanca şi Moscheea Timmel de lângă Marrakech.
- Djemaa el Fna din Marrakech este cea mai mare piaţă tradiţională din Maroc şi cea mai aglomerată din întregul continent african.
- Uleiul de argan este obţinut din seminţele arborelui argan care creşte aproape exclusiv în Maroc.