Mărul fructul perfect în orice anotimp

Mărul-fructul-perfect-în-orice-anotimp
Foto: fruits-pictures.drippic.com

Originar dintr-o extinsă zonă geografică, cuprinsă între Caucaz, Turkestan, Altai, Pamir, China şi Japonia, mărul, este încă din Evul Mediu extrem de apreciat ca aliment, medicament şi produs cosmetic.

Din legendele geţilor, la noi, s-a păstrat timp de două mii de ani sintagma „Aur Mara“. Avem un mare respect pentru măr şi acest lucru reiese şi din tradiţionala zicală care spune că este mare păcat să tai un măr dacă nu plantezi altul în loc. Mărul sădit lângă drum este considerat un arbore sfânt, întrucât dă umbră călătorilor, iar fructele sunt mâncate de cei însetaţi de pe drum.

mere-colorate
Foto: creepypasta.wikia.com

Producţia globală medie anuală de mere este de 60 de milioane de tone, ceea ce înseamnă că, raportată la populaţia globului, ar reveni fiecărui locuitor de pe Pământ 10 kg. de mere anual.

Ţara noastră se află pe locul şase în Europa din punct de vedere al producţiei. Cu o producţie de aproximativ 400.000 de tone, fiecărui locuitor din ţara noastră i-ar reveni 20 kg. de mere anual.

În prezent, mărul se cultivă în 84 ţări de pe toate continentele globului, şi anume 35 de ţări în Europa, 25 de ţări în Asia, 16 ţări în America, 8 ţări în Africa şi 2 ţări în Oceania.

marul
Foto: quebec.huffingtonpost.ca

Beneficiile consumului de mere:

  1. luptă cu problemele supărătoare cauzate de o circulaţie proastă (angiectazii, pete vasculare la nivelul gambelor şi chiar varice, insuficienţă venoasă).
  2. inhibă creşterea celulelor de cancer hepatic şi de colon.
  3. scade riscul formării de calculi urinari din oxalaţi.
  4. previne osteoporoza asociată menopauzei.
  5. reduce colesterolul şi riscul de diabet.
  6. ajută la curăţarea tenului, la vindecarea acneelor şi la estomparea ridurilor.
  7. prezintă cu aproape 70% mai puţine riscuri de accident vascular cerebral fatal şi cu aproape 50% mai puţine probabilităţi de a dezvolta o boală cardiacă şi coronariană.
  8. protejează împotriva a cinci tipuri de cancer: de prostată, de sân, hepatic, pulmonar şi de colon.
  9. facilitează digestia, tranzitul intestinal, previne constipaţia, dar şi diareea, hemoroizii şi acumularea de toxine în organism.
  10. curăţă, detoxifică şi elimină metalele grele din organism.
  11. îmbunătăţeşte funcţiile pulmonare şi ale pancreasului.
  12. previne maladia Alzheimer.
  13. suprimă foamea motiv pentru care sunt indicate în curele de slăbire.
  14. protejează în mod natural de radiaţia solară ultraviolet.
  15. ajută la controlul nivelului de insulină, eliberând încet zahărul în sânge.
  16. păstrează dinţii albi şi sănătoşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *