Masajul face bine bebeluşului tău

Nu este greu de făcut şi are o mulţime de beneficii, atât pentru sănătatea celui mic, cât şi pentru că vă ajută să stabiliţi o comunicare. Iată câteva sfaturi pentru un masaj reuşit.
Poţi începe să-i faci masaj bebeluşului tău chiar din primele zile. Cel mai frecvent, părinţii fac acest lucru începând cu o lună, până la vârsta de 3 ani. Durata unei şedinţe de masaj este de 30 de minute, dar poate varia în funcţie de vârstă şi de obişnuinţă.
De ce ai nevoie
De o cameră liniştită în care temperatura să fie în jur de 26 de grade. E bine să-i faci masaj bebeluşului înainte de culcare, ca să doarmă bine. Şi după baie este un moment bun. În nici un caz nu este recomandat după masă, indiferent că este biberon sau mâncare solidă.
Poziţia trebuie să fie confortabilă, atât pentru tine, cât şi pentru cel mic. Aici ai mai multe variante:
– te poţi aşeza pe jos sau pe un pat, cu spatele relaxat, dar drept. Pune-l pe bebe în faţa ta, pe o pernă sau o cuvertură, cât mai aproape de tine.
– poţi, de asemenea, să te aşezi pe jos, cu spatele drept şi să-l ţii pe cel mic între picioarele întinse, pe o cuvertură sau pernă.
– şi pe masa de înfăşat îl poţi pune, dar nu-l scăpa din ochi!
– scoate-ţi bijuteriile, ai grijă să ai unghiile tăiate, spală-te pe mâini şi relaxează-te. Dă-te cu ulei pe mâni şi freacă-le câteva secunde pentru a le încălzi.
Cum procedezi
– Contactul trebuie să fie cald, blând, dar ferm, prin presiuni stimulante. Tot timpul o mână trebuie să rămână în contact cu bebe. În primele luni trebuie să fii foarte atentă la capul foarte fragil al celui mic. Începe cu extremităţile corpului, nu cu trunchiul. Dacă nu este obişnuit, începe progresiv, cu picioarele, de exemplu, unde sunt cele mai multe terminaţii nervoase.
– Vorbeşte cu cel mic în timpul masajului, sau cântă-i- Acoperă cu o păturică zonele corpului pe care nu le masezi.
– Dimineaţa e bine să aplici un masaj dinamizator, seara, unul calmant. În timpul zilei, în funcţie de starea copilului.
– Nu-l masa dacă are febră!
– Copiii între 0-3 luni se masează între 5-7 minute. În primele zile evită zona ombilicului, mai ales dacă cicatrizarea nu este totală. Evită zona fontanelei şi a tâmplelor. De asemenea, în zona coloanei vertebrale nu trebuie să apeşi.
– După 3 luni şedinţa se poate prelungi la 10 minute.
– Pentru a afla cele mai bune mişcări te poţi consulta cu medicul pediatru sau cu un kinetoterapeut.