Mauritius, paradisul simţurilor
Foto: teneriffa-mauritius.de

Frumuseţea spectaculoasă a insulei Mauritius reprezintă visul oricărui călător. Şi ce poate să fie mai încântător decât un ocean de un albastru intens, plaje de nisip alb flancate de munţi, plantaţii de palmieri, totul înconjurat de una dintre cele mai mari bariere neîntrerupte de corali din lume. Oamenii prietenoşi, serviciile excelente şi hotelurile foarte bune, fac din Mauritius o destinaţie perfectă de vacanţă.

Insula este o combinaţie impresionantă de vegetaţie tropicală cu munţi abrupţi de origine vulcanică, lacuri vulcanice întunecate şi plaje cu nisipuri de un alb sclipitor, mărginite de apele turcoaz ale Oceanului Indian.

Influenţele engleze, portugheze, olandeze, franceze, chineze, indiene şi africane sunt armonios combinate, oferind varietate tuturor aspectelor vieţii din Mauritius.

Capitala insulei Mauritius este Port Louis iar cele mai importante oraşe sunt Beau Bassin, Curepipe, Quatre Bornes şi Moka.

Insula are o suprafaţă de 2.040 km² ceea ce o face uşor de explorat cu maşina. Cu toate că nu este o insulă mare, Mauritius are o mulţime de locuri interesante de vizitat:

Capitala Port Louis oferă, în zona Caudan Waterfront, posibilităţi nemaipomenite iubitorilor de shopping şi distracţie dar şi magazine tradiţionale aflate în vechea şi pitoreasca piaţă.

Mauritius
Foto: en.wikipedia.org

Iubitorii de arhitectură islamică, pot vizita Moscheea Jummah, construită în 1850 în centrul cartierului chinezesc, sau Fortul Adelaide, o fortăreaţă maură numită de localnici Citadela.

Moscheea Jummah
Foto: my-super-space.com

Grand Baie, comparat adeseori cu St. Tropez, a fost la origine un mic sat pescăresc, care, în timp, a devenit extrem de căutat pentru posibilităţile variate de cumpărături, viaţa tumultoasă de noapte şi restaurantele cu meniuri fascinante.

Grand Baie
Foto: ocean-villas.com

Grădinile Botanice Pampelmousse, impresionează prin multitudinea şi raritatea speciilor: peste 500 de specii de plante, inclusiv arbori rari, plante din care se extrag condimente dar şi crini uriaşi.

Grădinile Botanice Pampelmousse
Foto: vacantaesoterica.blogspot.com

Curepipe este un oraş situat în centrul insulei care emană aerul unei pieţe englezeşti. În oraş există o fabrică de modele de corăbii, acestea reprezentând un suvenir foarte popular.

Flacq Market, unul dintre cele mai importante sate din Mauritius. Locuitorii se mândresc cu cea mai mare piaţă în aer liber.

Parcul Naţional Black River Gorges (cheile Râului Negru)- indicat a se vizita în perioada septembrie – ianuarie, parcul atrage prin varietatea animalelor sălbatice dar şi prin păsările sălbatice sau pomii specifici zonei.

Black River Gorges National Park
Foto: pixohub.net

Lacul Ganga Talao este un important loc de pelerinaj, unde mulţi credincioşi se adună în timpul festivalului Maha Shivaratri, ori în noaptea de sărbătoare dedicată Zeului Shiva. În lac cresc ţipari giganţi, pe care pelerinii îi hrănesc.

Ile aux Cerfs dispune de una dintre cele mai frumoase plaje din Mauritius, fiind un paradis al sporturilor acvatice. Numele îi vine de la faptul că în perioada colonială de început, era populată cu cerbi şi căprioare.

Triolet Shivala este cel mai lung sat de pe insulă unde se află cel mai mare templu Hindu, Maheswarnath, construit în 1819 în onoarea zeilor Krishna, Vishnu, Muruga, Brahma şi Ganesha.

Triolet Shivala
Foto: eventseeker.com

Blue Bay un loc care îţi taie respiraţia: cea mai albastră apă şi cel mai uluitor nisip alb de pe toată insula.

Blue Bay
Foto: teneriffa-mauritius.de

Parcul ornitologic Casela se întinde pe mai mult de 25 ha şi este populat de mai mult de 140 specii de păsări din toate continentele.

Cea mai caldă lună în Mauritius este februarie iar cea mai răcoroasă este iulie. Perioada recomandată pentru a vizita Mauritius este mai – octombrie (sezonul de iarnă) când temperaturile sunt suportabile.

 

Curiozităţi despre Mauritius:

  • Insula Mauritius a devenit celebră şi datorită unui timbru poştal, la care visează orice filatelist din lume. Timbrul numit „Mauritius albastru” a fost emis în anul 1827, când insula era colonie britanică. Până astăzi s-au păstrat doar 12 exemplare, estimate de colecţionari ca fiind cele mai valoroase din lume. Faima se datorează greşelii gravorului Joseph Barnard care, în timp ce grava plăcile, avea în faţa ochilor sigla atârnată deasupra oficiului poştal. Astfel, în loc de cuvintele „Post Paid” a aplicat inscripţia „Post Office”. Datorită lui, timbrele cu efigia reginei britanice Victoria au făcut insula celebră.
  • Sega nu este doar un stil muzical întâlnit peste tot în insulă, ci chiar mai mult de atât, este un spectacol de muzică, dans şi costume. Sega are rădăcini africane, iar principalele instrumente folosite sunt instrumentele de percuţie, confecţionate din piele de capră. Din combinaţia ritmurilor Sega şi Reggae a rezultat un gen de muzică ritmată şi veselă, numită seggae foarte apreciată atât de localnici cât şi de turişti.
  • Ca urmare a stabilităţii politice, economia a înregistrat un continuu şi spectaculos progres, fapt pentru care Mauritius este considerat „unicul nou stat industrializat” al continentului african şi este supranumit „Hong Kong-ul francofon”.
  • Pasărea Dodo (nezburătoare – astăzi dispărută), care apare şi pe stema ţării, este personaj central în folclorul local. În pofida mitului cel mai popular, Dodo nu a fost vânată de exploratorii portughezi şi olandezi pentru a fi mâncată, ci a dispărut prin popularea insulei cu animale noi care i-au distrus habitatul dând iama prin cuiburile construite direct pe pământ. În vorbirea localnicilor circulă expresii precum „mort ca un dodo”, sau „a pleca la drum ca dodo”. Dodo a devenit un personaj simpatic în revistele de benzi desenate pentru copii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *