Mazărea una dintre cele mai hrănitoare legume

Mazărea-una-dintre-cele-mai-hrănitoare-legume
foto: hero.ch

 

Cu toate că originea ei se pierde în negura timpurilor, după unele cercetări, mazărea pare a fi originară din Asia Centrală și Asia Mica. A fost cultivată în antichitate de greci și romani, cel mai probabil, cu mai bine de două mii de ani în urmă. Mazărea a cunoscut faima în Evul Mediu, fiind o delicatesă pe masa celor cu sânge albastru, ajungâd ulterior, din bucătăriile regale, pe masa oamenilor de rând.

În țara noastră, mazărea este adusă în secolul al XVII-lea.

Prin tehnicile de cultivare din secolul al XVI-lea, au fost obţinute mai multe varietăţi de mazare ceea ce a facut posibil consumul proaspăt al legumei şi nu doar cel în stare uscată.

Se pare că prima ţară în care au fost consumate atât păstăile, cât şi boabele de mazăre a fost China.

 

Mazărea verde este un adevărat depozit de fitonutrienți şi antioxidanți. Conţine 8 vitamine, 7 minerale, fibre şi proteine şi este una dintre cele mai hrănitoare legume.

 

Beneficiile consumului de mazăre:

  1. previne cancerul de stomac.
  2. rol în anti-îmbătrânire și în fortificarea sistemului imunitar.
  3. previne bolile de inimă.
  4. reglează zahărul din sânge.
  5. îmbunătățește sănătatea intestinului și peristaltismul.
  6. ajută la ancorarea calciului în interiorul oaselor.
  7. ajută la prevenirea osteoporozei.
  8. reduce colesterolul rău.
  9. ajută organismul să se apere împotriva agenţilor infecţioşi.
  10. ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism.
  11. rol important la pacienţii cu boala Alzheimer, prin limitarea daunelor neuronale din creier.
  12. ajută la energizarea organismului.
  13. ajută la o funcţionare normală a celulelor din sânge.
  14. protejează împotriva degenerării maculare şi a cataractei ce se instalează odată cu înaintarea în vârstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *