Mazărea una dintre cele mai hrănitoare legume


Cu toate că originea ei se pierde în negura timpurilor, după unele cercetări, mazărea pare a fi originară din Asia Centrală și Asia Mica. A fost cultivată în antichitate de greci și romani, cel mai probabil, cu mai bine de două mii de ani în urmă. Mazărea a cunoscut faima în Evul Mediu, fiind o delicatesă pe masa celor cu sânge albastru, ajungâd ulterior, din bucătăriile regale, pe masa oamenilor de rând.
În țara noastră, mazărea este adusă în secolul al XVII-lea.
Prin tehnicile de cultivare din secolul al XVI-lea, au fost obţinute mai multe varietăţi de mazare ceea ce a facut posibil consumul proaspăt al legumei şi nu doar cel în stare uscată.
Se pare că prima ţară în care au fost consumate atât păstăile, cât şi boabele de mazăre a fost China.
Mazărea verde este un adevărat depozit de fitonutrienți şi antioxidanți. Conţine 8 vitamine, 7 minerale, fibre şi proteine şi este una dintre cele mai hrănitoare legume.
Beneficiile consumului de mazăre:
- previne cancerul de stomac.
- rol în anti-îmbătrânire și în fortificarea sistemului imunitar.
- previne bolile de inimă.
- reglează zahărul din sânge.
- îmbunătățește sănătatea intestinului și peristaltismul.
- ajută la ancorarea calciului în interiorul oaselor.
- ajută la prevenirea osteoporozei.
- reduce colesterolul rău.
- ajută organismul să se apere împotriva agenţilor infecţioşi.
- ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism.
- rol important la pacienţii cu boala Alzheimer, prin limitarea daunelor neuronale din creier.
- ajută la energizarea organismului.
- ajută la o funcţionare normală a celulelor din sânge.
- protejează împotriva degenerării maculare şi a cataractei ce se instalează odată cu înaintarea în vârstă.