Melcişori fragezi şi pufoşi

Dacă aveţi musafiri în acest weekend, sau dacă doriţi numai să îi răsfăţaţi pe cei dragi cu ceva bun, iată un preparat care merge la sigur: melcişori fragezi şi pufoşi. Minunata reţetă a acestor melcisori aperitiv aparţine prietenei noastre Florentina Vasilescu, o adevărată pasionată de produsele ce ţin de patiserie
Ingrediente:
- 700 g de făină
- 300ml lapte
- 1 plic de drojdie uscată (8g)
- 1 lingură de zahăr
- 60ml ulei
- 1 linguriţă de sare
- Un gălbenuş de ou
- 2 linguri de lapte
- 100g caşcaval
- 200g mezel
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un vas, se face o gaură în mijloc unde se pune drojdia, zahărul şi 100ml apă. Se formează astfel o maia ce se lasă să crească 5 minute.
Apoi se adaugă restul de ingrediente: sarea, laptele, câte puţin din ulei. Se frământă până se încorporează bine toate ingredientele şi se obţine un aluat elastic şi pufos.
Aluatul format se lasă la crescut pentru o ora, la loc călduţ.
Se frământă din nou şi se formează 1-2 bile ce se întind în foi groase de câţiva mm.
Se taie aluatul fâşii, se aşează mezelul, se presară caşcavalul.
Se rulează strâns, apoi se aşează melcii pe o tavă tapetată cu foaie de copt.
Se mai lasă să crească puţin, după care se ung cu un gălbenuş bătut cu 2 linguri de lapte.
Deasupra puteţi presăra susan, mac sau ce altceva preferaţi.
Se coc la foc potrivit, până se rumenesc frumos.