Mişcarea zilnică, benefică şi pentru cei mici

Mişcarea zilnică, benefică şi pentru cei mici

Pentru ameliorarea stării de sănătate a celor mici, activitatea fizică zilnică este foarte importantă. Aceasta favorizează învăţarea şi buna funcţionare a creierului, au stabilit cercetătorii americani.

În urma unor studii întreprinse de cercetătorii americani s-au evidenţiat anumite legături între activitatea fizică, dezvoltarea creierului şi reuşita şcolară.

  • la copiii activi ganglionii bazali ai creierului şi hipocampul (responsabil în principal cu memoria) sunt mai dezvoltaţi. Aceste două zone ale creierului sunt implicate în controlul gândurilor sau chiar în luarea deciziilor.
  • copiii activi au o capacitate de atenţie şi de concentrare mai bună şi sunt mai perseverenţi.
  • aceştia se descurcă mai uşor în activităţi şcolare şi la evaluări au rezultate mai bune.
  • activitatea fizică ameliorează performanţa şcolară a copiiilor care suferă de deficit de atenţie, de hiperactivitate sau de tulburări din spectrul autist.

Aceste binefaceri se adaugă celor asociate sănătăţii fizice, cum ar fi dezvoltarea oaselor şi a muşchilor, ameliorarea forţei şi a anduranţei, controlul greutăţii corporale, al nivelului de colesterol şi al presiunii sangvine. Activitatea fizică este şi un excelent mod de a favoriza stima de sine, de a reduce stresul şi anxietatea.

Toate acestea ar trebui să-i motiveze pe adulţi să-i pună pe copii să facă zilnic mişcare, consideră cercetătorii. De asemenea, sugerează părinţilor să facă şi ei mişcare pentru a fi imitaţi de către copiii lor.

a baby playing football

Se consideră că pentru copiii cu vârsta între 1 şi 4 ani, 3 ore de activitate fizică, repartizate de-a lungul zilei, sunt benefice. Nu contează intensitatea acesteia.

De reţinut!

  • Peste 40% dintre copiii români sunt supraponderali, principalele cauze fiind alimentaţia bogată în dulciuri şi grăsimi, precum şi lipsa activităţii fizice.
  • Activitatea fizică are efecte benefice şi în cazul copiilor de sub un an.
  • Sedentarismul, jocurile pe computer sau desenele animate în exces dăunează copiilor.
  • Specialiştii au recomandat copiilor cu vârsta de până la 2 ani să nu se uite deloc la televizor, iar celor între 2 şi 4 ani să reducă timpul petrecut în faţa televizorului sau a computerului la o oră pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *