Schimbari-sistemul-medical-copii+autism+obezitate+despreie+carii+15-maternitati-modernizate

UPDATE:

Noua organizare din sistemul medical românesc include multe analize şi servicii, inclusiv acupunctură, în ambulatoriul de specialitate, din 1 iunie, potrivit Mediafax.
Prevederile sunt cuprinse în normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale – de bază (pentru asiguraţi) şi minimal (pentru neasiguraţi) – şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014 – 2015. Pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru intră în vigoare la 1 iunie.
În noul pachet, în ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de servicii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital.
În ambulatoriul de specialitate au fost introduse, în premieră, servicii conexe actului medical care sunt furnizate de psihologi de specializările: psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie şi psihopedagogie specială – logopezi şi kinetoterapeuţi. Aceştia vor face contracte cu medicii specialişti în neurologie şi neurologie pediatrică, otorinolaringologie, psihiatrie şi psihiatrie pediatrică,ortopedie şi traumatologie şi ortopedie pediatrică, reumatologie, oncologie medicală, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, hematologie şi nefrologie.
Tot în ambulatoriu se oferă servicii de acupunctură. În baza competenţei sau a atestatului de studii complementare în acupunctură, medicul din ambulatroiu poate încheia contract de furnizare a acestor servicii. Potrivit pachetului de bază, se acordă o singură consultaţie pentru acupunctură, pentru fiecare cură de tratament. Totodată, se acodă maxim două cure pe an calendaristic pe asigurat, după care asiguratul plăteşte integral serviciile.
O cură de tratament reprezintă, în medie, 10 zile de tratament şi, tot în medie, patru proceduri pe zi.
Consultaţiile de acupunctură se acordă pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul de specialitate din ambulatoriu clinic.
Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă.
Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private).

Noul sistem obligatoriu de verificări de bază. Doctorii de familie și seria de screening-uri noi.

Pentru prima dată se introduc de la 1 iunie reglematări prin care medicii de familie vor efectua o serie importantă de verificări, în cadrul consultaţiilor preventive, obligatorii prin lege de acum încolo. Astfel vor fi urmărite la copii tulburări de spectru autist, se va face un screening-ul al depresiei, obezității, precum și măsuri medico-sanitare impuse pentru prevenirea apariției și a răspândirii cariei dentare.

Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate(CNAS), dr. Anci Ionescu a declarat marţi că normele de aplicare a Contractului Cadru pentru servicii medicale se află într-o formă care ar putea fi trimisă la Monitorul Oficial, iar de la 1 iunie va intra în vigoare noul pachet şi Contractul Cadru.

,,Am mai pus pe site poate mai există nişte corecturi, nu definitorii, după care în Consiliul de Administraţie de miercuri va fi supus aprobării, şi avizării Ministerului Sănătăţii după care va merge la Monitorul Oficial . De luni va intra în vigoare pachetul de bază şi Contractul Cadru pentru servicii medicale,, a precizat medicul şef al CNAS.
Privitor la ce cuprinde pachetul dr. Anci Ionescu a menţionat că în privinţa consultaţiilor preventive la copii acestea au existat şi până acum, prin noul act normativ se detaliază.

„De la naştere şi până la18 ani copilul beneficiază de nişte controale periodice. În cadrul acestor controale au fost definite pentru fiecare grupă de vârstă, caracteristicele pe care ar trebui să le cuprindă o consultaţie de control periodic.
De la şase luni, la nivelul medicului de familie a fost institutit un screening pentru depistarea precoce a tulburărilor din spectru autist.Sunt nişte întrebări simple pe care medicul trebuie să le adreseze părintelui şi în funcţie de un scor stabilit el poate lua o decizie, cum trebuie să urmărească acel copil,, a explicat Anci Ionescu

Referitor la obligativitatea consultaţiilor preventive la adult aceasta a precizat ,, dacă un pacient are dreptul să se prezite la o consultaţie la un anumit interval de timp , trebuie ca acest drept să fie interpretat şi ca o obligaţie. În acest moment nu putem greva dreptul de a te prezenta la un control medical de o sancţiune,,.

Medicul şef al CNAS a mai spus că sistemul legiferează nişte tipuri de consultaţii, de investigaţii, conţinutul consultaţiilor al investigaţiilor de care la un moment dat pacientul beneficiază.

De la 1 iunie când intră în vigoare pachetul de servicii medicale, în situaţia în care  o persoană are o problemă de sănătate se va prezenta la medic ca şi până acum. Noutăţile le va cunoaşte de la medicul de familie, medicul specialist cu care vine în contact.

,,S-a extins o listă cu diagnostice care se pot prezenta în ambulatoriu, fără bilet de trimitere de la medicul de familie.

De pildă în cazul afecţiunilor oncologice, a bolilor rare. Există o serie de afecţiuni în care medicaţia este dată cu aprobarea comisiilor de la CNAS, se pot prezenta în ambulatoriu. Sunt peste 70 de afecţiuni, care pot  fi monitorizate direct în ambulatoriu fără bilet de trimitere de la medicul de familie.

S- a introdus din nou asistenţa stomatologică. Fondurile alocate pentru cât a mai rămas din acest an sunt mai mari decât cele alocate în anii precedenţi.
Multe aspecte tehnice vor fi rezolvate pe parcurs fără nicio discuţie. Tot din iunie se va putea lua reţeta fracţionată, adică dacă unui pacient i se prescrie o medicaţie pentru 90 de zile el poate lua tratamentul lunar, nu tot ca până acum, şi  de la orice farmacie.

Ca şi noutate, de luna trecută  PET-CT iul  este decontat pentru bolnavii oncologici, fără să mai intre într-o valoare de contract ca până în prezent şi care crea perturbări. Nu mai e nevoie de bilet de trimitere e suficientă decizia medicului şi cu ea merge la cele cinci centre care au PET-CT şi sunt în relaţii contractuale cu casele judeţene. Fondul pentru servicii paraclinice a fost majorat,, a detaliat dr. Anci Ionescu.
Aceasta a precizat că plafoanele nu vor dispărea  numai că valorile de contracte  vor fi mai mari având în vedere că s-a majorat fondul pentru paraclinic.

 

15 maternităţi din România dotate cu echipamente medicale

În România, 1 din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de îngrijire specială încă din prima oră de viaţă, ceea ce necesită echipamente medicale performante şi medici specializaţi.

“Copiii născuți prematur au nevoie de toată grija și atenția noastră, aşa cum au nevoie de cadre medicale specializate şi echipamente performante. Dotarea celor 15 maternităţi în cadrul campaniei desfaşurate anul trecut reprezintă un prim pas al brandului Dorna în susținerea nou-născuţilor prematur. Campania “Grijă pentru copii” continuă şi în 2014, cu scopul de a dota maternităţile din România cu echipamente medicale de specialitate. Nu am fi reuşit acest demers fără ajutorul partenerilor noştri, Asociaţia Salvaţi Copiii, dar şi al consumatorilor care s-au alăturat iniţiativei,” a declarat Raluca Vlad, Brand Manager Dorna.
În Bucureşti, trei maternităţi au primit echipamente medicale de specialitate. Maternitatea Bucur a fost echipată cu un incubator performant, Maternitatea Filantropia, cu un ventilator neonatal, iar Maternitatea Polizu a primit o masă de reanimare. Aceste echipamente medicale vin în sprijinul celor peste 3500 de cazuri de naşteri înregistrate anual în fiecare dintre aceste maternităţi.

În ţară, 12 unităţi medicale au fost dotate cu aparatură medicală performantă, în funcţie de necesităţile secţiilor de neonatologie. De exemplu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Caraş-Severin a fost echipat cu un incubator şi un monitor de funcţii vitale, Spitalul Judeţean din Constanţa, cu un set laringoscop, 4 Pulsoximetre şi 40 de senzori neonatali, iar maternităţile din Hunedoara, Botoşani şi Sibiu au primit câte un incubator de terapie intensivă.  Lista completă a maternităţilor dotate în cadrul campaniei “Grijă pentru copii” este disponibilă pe site-ul www.grijapentrucopii.ro.

„Scopul nostru este să reușim să modernizăm toate maternitățile din țară, astfel încât micuții veniți pe lume înainte de termen să se poată bucura, și ei, de dreptul la viață. Pentru aceasta, însă, avem nevoie de sprijin constant din partea oamenilor şi companiilor, și mulțumim din nou pe această cale Dorna, care, prin suportul oferit, ne-a ajutat să dublăm numărul echipamentelor donate. Aceste donații se cuantifică în vieți umane, astfel că, prin programul nostru național de dotare a maternităților, contribuim la salvarea copiilor născuţi prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

În 2014, Dorna a extins promisiunea de susținere a copiilor născuți prematur și către mămici, creând în premieră proiectul denumit “Fereastra de Speranță”, implementat în Maternitatea Polizu, din București. Geamul care desparte camera de aşteptare de salonul de terapie intensivă în care se află nou-născuţii prematur a devenit suport al mesajelor de susţinere trimise de mii de români mamelor care aşteaptă să îşi vadă bebeluşii. Acestea petrec, în medie, aproximativ 10 minute pe zi cu micuţii lor, în rest este doar aşteptare.

„În numele corpului medical din maternităţile care au primit echipamente de specialitate, le mulţumesc iniţiatorilor acestei campanii. De asemenea, mulţumesc şi în numele părinţilor şi copiilor care au beneficiat şi vor beneficia de aceste echipamente. Este un gest care ne dă speranţă de viaţă sănătoasă pentru copiii născuţi prematur din România. Este impresionant că există preocupare în ceea ce priveşte îngrijirea celor mai mici copii, a familiilor lor şi este un ajutor important în munca personalului medical. Mulţumim pentru reuşită și sperăm să continuăm împreună!”, a declarat prof. doctor Silvia Stoicescu, şef secţie neonatologie Maternitatea Polizu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *