Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Zilele trecute mi-am amintit că se apropie Sărbătoarea Mucenicilor. Anii trecuți am făcut mucenici muntenești, fierți și cu multă multă nucă, dar anul acesta am zis să-i încerc pe cei moldovenești! Și bine am făcut, căci sunt atât de pufoși și de parfumați!!
Vă propun o rețetă simplă și foarte rapidă!
Ingrediente:
- 500 gr. făină
- 25 gr. drojdie proaspată
- 70 ml ulei de nucă
- 5 linguri rase de zahăr brun
- 260 gr. lapte de orez sau cocos
- 1 vârf sare
- coajă portocală
- nucă
- miere
Mod de preparare:
Se pune făina într-un vas, iar în centrul ei se adaugă drojdia dizolvată în laptele sau apa călduță, uleiul, zahărul și coaja de portocală. Se frământă până prinde consistență, apoi se adaugă un vârf de cuțit de sare și se continuă până la obținerea unei bile elastice.
Se formeză șnururi lungi și nu foarte subțiri de aluat, din care se formează ulterior mucenici în formă de 8 sau melci. Se lasă la crescut aproximativ 1 oră, iar înainte de a-i băga la cuptor se ung cu apă călduță sau lapte.
Se coc mucenicii în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 15-20 minute.
Se pune mierea pe foc pentru câteva minute, până devine fluidă. Se ung mucenicii calzi cu mierea caldă, se pudrează cu nucă din belșug.
Sunt excelenți – aromați și pufoși!!