Muntenegru – ţara munţilor întunecaţi şi a mărilor albastre


Muntenegru este o ţară impresionantă, cu bogăţii naturale, vestigii istorice, cu deosebite atracţii turistice, staţiuni litorale şi montane de înalte standarde. Muntenegru este mai puţin accesibil, fiind un ţinut al munţilor – după cum subliniază şi numele său veneţian „Montenegro”. Sursele istorice povestesc despre mândria de neînfrânt a oamenilor de aici, care până în secolul XX trăiau în munţi, în mici comunităţi formate din clanuri.
Istoria Muntenegrului povesteşte despre tot atât de multe răsturnări de situaţie şi transformări, precum drumurile sale. Timp de secole întregi a fost o frontieră fluctuantă între imperiile concurente, ideologii şi credinţe. A fost ocupat de veneţieni, responsabili pentru creştinizarea zonei Monte Negro (muntele negru), ce a devenit în timp şi numele acestei ţări, precum şi pentru arhitectura frumoaselor oraşe de coastă precum Kotor sau Perast. A fost anexată Iugoslaviei în 1918, amprenta marelui Tito făcându-se simţită în uriaşele hoteluri manageriate de stat, câteva dintre ele cu adevărat impresionante din punct de vedere al designului.
Staţiuni şi oraşe în Muntenegru
Podgorica – capitala Muntenegru este centrul comercial şi cultural, o mixtură de stiluri arhitecturale datorită istoriei turbulente a oraşului şi a întregii ţări. Mare parte din oraş a fost distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial, astfel încât Podgorica este un oraş relativ nou, cu clădiri moderne la fiecare pas şi spaţii verzi. Astăzi, Podgorica se află în proces de transformare rapidă dintr-un oraş inexpresiv într-o capitală europeană.

Cetinje – este capitala istorică a Muntenegrului, un important centru cultural şi religios, aici aflându-se şi reşedinţa prezidenţială.

Budva – capitala turismului muntenegrean, cu un trecut istoric impresionant şi cu o bogată tradiţie istorică. Oraşul teatrelor, al festivalurilor şi al sejururilor turistice este împânzit de leandri, palmieri, măslini şi smochini, iar din imediata apropiere, munţii şi pădurile de brad îşi trimit peste staţiune parfumul sănătos.

Ulcinj – un oraş de coastă mediteraneană, liniştit, care în decursul istoriei sale a fost casa preferată a multor figuri istorice proeminente, cuceritori, piraţi şi doritori de vacanţe. Este o zonă de coastă subtropicală; aici se află celebra plajă Velika Plaza. Vechiul oraş Ulcinj este o comunitate medievală asemănătoare cu un castel, foarte bine conservat care se află pe vârful unui munte ce are vedere spre ţărm.

Canj – o staţiune turistică localizată într-un golf izolat, cu complexe turistice, hoteluri şi case de vacanţă care au privelişte spre plaja lungă de 1,1 km. În vecinătatea sa, se află plaja Reginei, unde se poate ajunge doar pe mare.

Becici – oraşul Becici este format în cea mai mare parte din hoteluri medii şi mari. Unele dintre ele, au fost renovate în totalitate. Becici a fost alegerea pentru Rolling Stones şi Madonna, precum şi pentru Brad Pitt şi Angelina Jolie în timpul şederii lor în Muntenegru.

Przno – este un mic orăşel pescăresc, care reuneşte spiritul de vechi cu strălucirea modernă.

Petrovac Na Moru – o frumoasă staţiune litorală care se află într-un golf cu plaje nisipoase şi este delimitată de o fâşie subţire de pădure de pini. Plajele splendide şi marea curată şi caldă vor contribui la o vacanţă plăcută şi relaxantă.

Bar – principalul port din Muntenegru centru cultural, oraş turistic şi port la Marea Adriatica. Este celebru pentru cel mai bătrân măslin din lume (care are peste 2.000 de ani) şi pentru uleiul său de măsline despre care se spune că e perfect.

Kotor – oraş intrat în patrimoniul UNESCO. Este unul dintre cele mai vechi oraşe medievale locuite.

Sveti Stefan – este unul dintre cele mai atractive locuri ale Adriaticii, care se înalţă pe stâncile unei insule. În 1957, un grup de arhitecţi transformă locul într-un oraş-hotel, cel mai atractiv şi cel mai luxos complex hotelier al Marii Adriatice şi al Mediteranei.

Atracţii turistice în Muntenegru
- Primeval Forest National Park si Lacul Biogradska – o junglă europeană întinsă pe 5.400 de hectare, între râurile Lim şi Tara. Aici se pot observa vulturii care survolează piscurile Muntilor Bjelasica.

- Valea Zetsko-Skadarska – în zona Lacului Scadar, se găsesc peste 270 de specii de păsări, 20 de mănăstiri şi resorturi şi numeroase insule pitoreşti.
- Grădina Botanică din Kolasin – situată între munţii Bjelasica, Sinjajevina, Vucje şi Kljuca, oferă privelişti superbe, unice în lume.
- Durmitor National Park – inclus în UNESCO World Heritage pentru peisajele sale glaciale, vârfurile înalte, pădurile de pini şi cele mai adânci chei din Europa.

- Peştera albastră – cunoscută sub numele Plava Spilja, a fost denumită « peştera albastră » datorită culorii neobişnuite a apei, creată de reflecţia razelor de soare în apa mării. În interiorul peşterii, apa este mai calda (3-4°C) decât apa din exterior.
- Portul Kotor – cu pitorescul său centru vechi, cu arhitectura veneţiană, cu Turnul cu Ceas din secolul al XVII-lea şi Catedrala cu turnuri gemene St. Tiphun.

- Mănăstirea Ostrog – loc de pelerinaj ortodox. Mănăstirea este aşezată pe o stâncă aproape verticală a muntelui Ostrog. La mănăstirea Ostrog se organizează cel mai cunoscut pelerinaj al Muntenegrului şi este una dintre cele mai vizitate mănăstiri din Balcani.

- Biogradska Gora – parc naţional cu 5 lacuri glaciare numite „ochi de munte”.

- Parcul Naţional al Lacului Sakadar – este cel mai mare lac din Peninsula Balcanică Aici se află cea mai mare rezervaţie de păsări din Europa: cu 270 specii de păsări.

- Parcul Naţional Lovcen – Atracţia principală este Mausoleul Njegos cu mormântul eroului naţional Petar II Petrovic Njegos aflat la o înălţime de 1.647 m pe un pisc de munte.

- Lacul Scutari – cel mai mare lac din peninsula balcanică, este declarat rezervaţie naturală. Pe lângă micile golfuri ale lacului, stau cuibărite satele pitoreşti, unde se pot degusta vinurile locale şi preparatele tradiţionale.

Curiozităţi despre Muntenegru
- Al doilea cel mai adânc canion din lume este canionul Tara din Muntenegru.
- În zona litorală a statului Muntenegru s-a estimat că trăiesc circa 70 % dintre speciile marine ale Mării Mediterane.
- Biogradska Gora este una dintre cele mai vechi păduri din Europa, alături de cele de la Fiby – Suedia, Perucica – Bosnia, Bialowieza – Polonia sau pădurile din Caucaz.
- Cel mai vechi măslin din lume se află în Bar – centru cultural, port şi destinaţie populară pe coasta Adriaticii.