duminică,noiembrie 28, 2021
Murele
Foto: servingjoy.com

Având originea în Orient, murele sunt printre cele mai vechi plante medicinale, iar dovezile asupra folosirii lor datează din secolul al IV-lea î. Hr. Încă din antichitate, murele au fost răspândite pe fiecare continent, cu excepţia Australiei şi Antarcticii.

În antichitate grecii foloseau murele ca remediu pentru gută, iar romanii foloseau ceaiul din frunze de mure pentru a trata diferite boli. Începând cu secolul al XVI-lea, sucul de mure a fost utilizat pentru a trata infecţii ale ochilor şi gurii.

În Europa murele sunt folosite de peste 2000 de ani, atât în scopuri medicinale, consumate ca şi fruct sau utilizate pe post de gard viu pentru protecţie.

În prezent sunt cunoscute peste 100 de specii și peste 1000 de varietăți hibride.

 

Frunzele uscate conțin o cantitate apreciabilă de materii tanate, derivați flavonici, vitamina C, acizi organici (acid malic, acid oxalic, acid tartric, acid lactic), inozitol. Fructele sunt bogate în vitaminele A și C. Acestea mai conțin acid citri, salicilic, pectină, mucilagii, flavonide și inozitol. De asemenea fructele conţin nenumărate mine­rale constitutive şi oligoelemente, precum fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul şi fosforul.

 

 

Beneficiile consumului de mure:

  1. stimulează imunita­tea.
  2. prote­jează împotriva cancerului cu localizare digestivă.
  3. atacă viruşii, împiedicând multi­plicarea acestora şi infectarea celulelor sănătoa­se.
  4. protejează contra cancerelor cu determinare hormonală, dar şi contra celor induse prin iradiere.
  5. stimulează detoxiferea colonică şi peristaltica intestinală.
  6. scade febra, diminuează dure­ri­le de cap şi musculare la per­soa­nele bolnave de gripă.
  7. previne proli­ferarea şi recidiva cance­rului.
  8. reduce cu peste 40% dez­voltarea tumorilor maligne de origine bucală.
  9. previne anemia.
  10. reduce consi­derabil riscul de a dezvolta cancer de co­lon.
  11. previn malig­nizarea celulelor normale şi inhibă creşterea tumo­rilor deja existente.
  12. curăţă sistematic tubul diges­tiv.
  13. ajută la normalizarea tranzitului intestinal.
  14. reduce degenerescenţă maculară.
  15. stimulează diureza
  16. ajută normalizarea florei intestinale.
  17. inhibă Candida albicans şi ajută la eliminarea sa din organism.
  18. restabileşte echilibrul microbiologic la nivelul întregului tub digestiv.
  19. reduce stresul odixativ.
  20. stabilizează glicemia.
  21. sti­mulează pancreasul (atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină).
  22. ajută la reducerea acidului uric din sânge.
  23. normalizează valorile colesterolului.
  24. contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular relaxând arterele, permiţand sângelui oxigenat să circule mai uşor în organism.
  25. diminuează reacţia aler­gică.
  26. ajută ciclu men­stru­al neregulat, dureros ori cu hemoragie a­bundentă.
  27. protejează organismul de radicalii liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a ţesuturilor, dege­nerarea ADN-ului şi apariţia diferitelor afecţiuni speci­fice vârstei a treia.
  28. ajută în lupta contra aterosclerozei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *