Muştarul-alimentul-princiar
foto: ledevoir.com

Există mai multe legende de care se leagă numele muştarului. Locuitorii oraşului Dijon pretind că au inventat mustarul şi că denumirea lui vine de la Philippe Cutezătorul, duce de Burgundia, a cărui lozincă “Îmi doresc cu ardoare“ ar fi dus la apariţia denumirii de muştar. Prima constatare în registrele regale a apariţiei producătorilor de muştar în Paris datează din 1292. În secolul al XIII-lea, oraşul Dijon din Franţa era deja recunoscut ca un centru de producţie a muştarului. Datorită tradiţiei îndelungate în producţia de muştar, Dijon este cunoscut pe plan mondial drept capitala muştarului.

Cu toate astea, se pare că romanii par a fi responsabili pentru o formă timpurie a muştarului zilelor noastre, fiind cei care au experimentat primii prepararea muştarului ca un condiment. O reţetă de muştar apare într-o cartea de reţete romană, ce datează din secolele IV-V.

Se presupune că romanii au exportat seminţele de muştar galezilor, iar până în secolul X, călugarii din Saint-Germain-des-Pres din Paris au început propria producţie. Din anul 1777, urmare a unui parteneriat între Maurice Grey şi Auguste Poupon , datează prima maşină automată de producere a muştarului.

foto: howiamlosingweight.com
foto: howiamlosingweight.com

În Anglia, prima atestare a utilizării muştarului datează din 1390, şi este menţionată într-o carte scrisă de maeştrii bucătari ai regelui Richard al II-lea.

Seminţele de muştar nu au trecut neobservate nici în lumea medicală. Hipocrate le-a folosit pe post de tratament, iar în prezent, în anumite zone ale Indiei aceste seminţe de muştar se folosesc ca şi o parte esenţiala a sistemului tradiţional de vindecare. Pentru indieni, cu cât seminţele pe care le folosesc au un gust mai iute, cu atât proprietăţile lor de vindecare sunt mai accentuate.

Boabele de muştar sunt folosite de mai bine de 3.000 de ani şi reprezintă unul dintre cele mai consumate condimente de pe întreaga planetă.

Există aproximativ 40 de tipuri de plante de muştar descoperite până în prezent, dar numai 3 dintre acestea sunt larg răspândite.

Europa şi Asia sunt principalele continente pe care se dezvolta cel mai bine această plantă.

Seminţele de muştar conţin o cantitate mare de fitonutrienţi, Omega 3, fier, mangan, zinc, proteine, calciu, fibre dietetice, seleniu, magneziu, vitamina B9.

uses_for_mustard
foto: mnn.com

Beneficiile consumului de muştar:

 1. împiedică dezvoltarea celulelor canceroase şi previne apariţia cancerului gastrointestinal.
 2. scade tensiunea arterială cu valori peste limită.
 3. îmbunătăţeşte digestia.
 4. reduce prevalenţa artritei reumatoide şi severitatea astmului.
 5. calmează migrenele.
 6. stimulează pofta de mâncare.
 7. ajută în tratamentul constipaţiei sau al migrenelor.
 8. ajută la ameliorarea bronşitelor, crizelor de astm şi a pneumoniilor.
 9. subţiază mucusul şi uşurează eliminarea lui din organism.
 10. ameliorează durerile de spate şi articulare.
 11. ameliorează durerile de cap şi febra.
 12. ameliorează simptomele sindromului Raynaud.
 13. poate ajuta la distrugerea fungilor cauzatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *