Nectarina, o sursă de vitamine şi minerale cu efect revigorant

Nectarina
Foto: glutenfreecat.com

 

Originea nectarinelor rămâne încă învăluită în mister. Multă vreme s-a crezut că acestea ar fi rodul unor încrucişări între piersici şi prune, dar ideea a fost abandonată în momentul în care s-au descoperit texte vechi chinezeşti, dar şi greceşti care descriu nectarinele ca fiind fructe aduse din Asia Centrală.

Se ştie acum doar că erau cultivate de persani şi că erau foarte mult apreciate de către greci şi romani care le aduceau cu mari eforturi din coloniile lor asiatice, până să îşi facă propriile livezi de nectarini. Se pare că Împăratul roman Pompei a avut cele mai întinse livezi de piersici şi nectarini, de care se ocupa personal, atunci când timpul îi permitea acest lucru. Prima descriere amănunţită a unei nectarine apare într-un text francez din secolul al XVIIl-lea, în care fructul nou este numit „brugnon”, termenul nectarine apare mai târziu şi este legat de gustul „dulce ca nectarul” al acestor fructe.

În jurul anului 1630 se cultivau deja în Anglia peste şase soiuri de nectarine. Spaniolii au dus nectarine şi în Lumea Nouă iar astăzi, Statele Unite au ajuns cea mai mare producătoare de nectarine din lume, numai în California se cultivă peste 150 de soiuri diferite.

 

Beneficiile consumului de nectarine:

  1. reface rapid stocul de săruri minerale pierdut în timpul transpiraţiei.
  2. ajută la absorbția calciului în oase.
  3. ajută la pierderea lentă a surplusului de kilogramele şi la menţinerea greutăţii.
  4. reglează activitatea ficatului şi a intestinelor.
  5. scade tensiunea arterială.
  6. ajută persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil.
  7. protejează celula nervoasă şi menţine echilibrul sistemului nervos.
  8. previne diferite forme de cancer.
  9. reglează nivelul colesterolului.
  10. ajută în cazuri de maladii cardiovasculare, artrită, unele afecţiuni oculare.
  11. previne constipaţia.
  12. regenerează ţesutul pielii.
  13. ajută la refacerea pielii expuse la soare şi prelungeşte durata bronzului.
  14. protejează epiderma împotriva radiațiilor solare și a cancerului cutant.
  15. tratează infecţiile parazitare intestinale.
  16. ajută în caz de gută şi de boli inflamatorii.
  17. contribuie la eliminarea acidului uric din organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *