Copii, adulţi, bătrâni… în orice fază a vieţii poţi suferi la un moment dat de insomnie. Evident, anumite vârste sunt predispuse la aceste tulburări de somn. Iată care sunt acestea şi ce cauze le provoacă.

Nimeni-nu-scapă-de-insomnie

Insomnia este din ce în ce mai frecventă şi poate fi considerată o adevărată problemă de sănătate. Statisticile spun că un român din trei suferă de tulburări de somn. Dintre aceştia însă nu toţi consultă medicul pentru a le rezolva.

Chiar şi copiii pot fi afectaţi

La copil tulburările de somn pot fi tranzitorii şi minore. De asemenea, un nou-născut poate să doarmă prost fiindcă are colici. Un copil poate avea dificultăţi de a adormi pentru că ritmul vieţii impus de părinţi nu i se potriveşte, sau pentru că anumite caracteristici ale mediului îl perturbă (zgomot, lumină). Sau poate pentru că părinţii îşi exercită în mod greşit autoritatea asupra lui.

Veritabile insomnii la cei mici

Dar se pot observa la copii adevărate insomnii cauzate de refluxul gastro-esofagian, alergia la laptele de vacă sau otite. În alte cazuri tulburările de somn pot avea motive psihologice. Apariţia coşmarurilor poate fi determinată de neliniştea copilului faţă de o problemă de sănătate a unui membru al familiei, de o mutare… Temerile nocturne sunt des întâlnite la cei mici, dar ele nu sunt periculoase, fiind oarecum fireşti dacă nu apar continuu, ci sporadic. Somnambulismul apare frecvent între 3 şi 10 ani şi nu are nici o consecinţă dar uneori necesită administrarea de medicamente.

Adolescenţii sunt şi ei atinşi

La adolescent tulburările de somn pot fi consecinţa nerespectării orarelor de somn, fie că petrec prea mult timp seara în faţa televizoarelor sau calculatoarelor, ies în oraş, învaţă pentru examene sau consumă excitante, medicamente. Tinerii au tendinţa apoi să doarmă până la prânz pentru a compensa lipsa de somn, evident dacă e sfârşit de săptămână sau sunt în vacanţă.

Anxietatea şi depresia sunt principalele cauze

La adulţi durerile reumatice sau neurologice, hipertiroidia, astmul nocturn pot fi sursa insomniei. Şi cei care sunt supraponderali pot suferi de apnee în somn (pauze respiratorii în timpul nopţii). Anumite persoane pot suferi de sindromul picioarelor neliniştite, care se rezolvă doar prin mers, ceea ce implică lipsa somnului. Dar cele mai multe insomnii sunt provocate, la adulţi, de anxietate şi depresie. Aceste tulburări psihologice fiind mai frecvente la femei, evident că ele sunt mai atinse de insomnie. Anxietatea produce dificultăţi de adormire, în timp ce depresia se traduce prin treziri nocturne în mijlocul şi la sfârşitul nopţii.

Serviciul poate fi şi el o sursă

Munca joacă un rol important în insomnie, prin stresul pe care îl generează adesea, prin reducerea timpului alocat somnului, sau printr-un program neregulat. Turele de noapte pot fi şi ele perturbatoare.

Pensia nu înlătură problema

Nu vă închipuiţi că cei care ies la pensie dorm mai bine. Grijile sau probleme de sănătate rămân, ele nu se pensionează. Mai mult, îmbătrânirea cerebrală a persoanelor în vârstă poate mări numărul celor ce au tulburări de somn. După 60 de ani somnul devine mai uşor, iar nevoile de odihnă scad. Există însă remedii şi nu e musai să recurgi la somnifere care pot avea efecte secundare sau pot crea dependenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *