Nou-născuţii finlandezi dorm în cutii de carton

Nou-născuţii finlandezi dorm în cutii de carton
foto: jewsnews.co.il

Dacă te-ai fi născut în ultimii 60 de ani în Finlanda, ai fi avut şanse mari că primele reprize de somn să le fi avut într-o cutie de carton. Iar cutia în care ai dormit ar fi fost, cel mai probabil, oferită părinţilor tăi de catre guvern. Această ar putea suna ciudat, dar e adevărat şi este parte din legislaţia lor, încă din 1937.

Astăzi, viitorii părinţi, aşteaptă cu nerăbdare ziua când cutia de carton va ajunge la ei. Nu pentru că aceşti părinţi sunt săraci, ci pentru că această cutie le oferă lucruri esenţiale pentru copii în primele zile, iar mai mult, a devenit o parte importantă a culturii finlandeze. Dar nu totul este despre cutie în sine, ci despre ceea ce este conţine această cutie.

6ad72034-c8ad-40b2-a2fb-75a040e6582c
foto: jewsnews.co.il

Fiecare cutie este oferită părinţilor – fie ei naturali, sau adoptivi – de către Kela şi Sistemul de Securitate Socială din Finlanda. În interiorul fiecarei cutii se găseşte tot ce are nevoie un copil pentru a obţine cel mai bun start în viaţă.

Împachetate frumos, în interior găseşti un costum de zăpadă, sac de dormit, pălării, şosete şi papuceii. În interiorul cutiei, există şi salopete, costumaşe, scutece reutilizabile, consumabile de baie şi prosoape. De asemenea, cutia mai conţine o carte cu imagini, jucărie pentru dentiţie, periuţă de dinţi, unghiere, scutece şi creme. În partea de jos a casetei este o saltea moale, în care părinţii pot lasa copilul lor să doarmă lângă patul lor până când bebeluşul este pregătit să treacă în pătuţul lui.

acef2e69-5735-4034-b275-021c4510749c
foto: jewsnews.co.il
e7dada71-9125-4bd1-af77-8110a9e107a1-e1437284572162
foto: jewsnews.co.il

Pentru părinţi finlandezi nu este nevoie de acea petrecere când toţi prietenii îi aduc diverse cadouri, hăinuţe şi alte lucruri necesare la început de drum, aşa numită “baby shower”, deoarece acestea sunt livrate direct la uşa lor. Pentru părinţi care au mai mulţi copii, pachetul este multiplicat în funcţie de numărul de bebeluşi. Aceste cutii oferă proaspeţilor părinţi tot ce au nevoie şi includ lucruri la care poate aceştia nici nu s-ar fi gândit, cum ar fi un termometru, sau o periuţă de dinţi moale.

În anii 1930, Finlanda a fost o ţară săracă şi a avut o rată foarte mare a mortalităţii infantile de aproximativ 65 pentru fiecare o mie de naşteri. Pentru a schimba acest fapt, familiilor cu venituri mici li s-au oferit subvenţii de maternitate. Această subvenţie a venit sub formă unei cutii de carton plină cu provizii necesare pentru copii, cum ar fi scutecele pentru a fi înfăşaţii bebeluşii.

În 1949, criteriile pentru a primi o cutie s-au schimbat. În loc că această facilitate să fie oferită numai familiilor cu venituri mici, femeile însărcinate, care doresc să primească acest dar îl puteau primi, cu condiţia să facă o vizită la medic sau la clinică prenatală de stat pentru a se înscrie. Această practică continuă şi astăzi, în scopul de a asigura îngrijire prenatală adecvată pentru copii şi pentru a ajută părinţii să fie pregătite pentru următorii paşi pe care trebuie să îi facă. Odată ce au îndeplinit criteriile solicitate, se acordă subvenţia de maternitate ce asigura părinţilor tot ce au nevoie pentru primul an de viaţă al copilului. Părinţii pot alege să accepte o plată în bani în locul cutiei, dar mai puţin de o treime optează pentru plata a 140 euro, deoarece valoarea cutiei este mult mai mare de atât.

De-a lungul timpului, conţinutul pachetul de maternitate s-a schimbat. La început, această conţinea mai ales pânze,feşe,scutece pentru înfăşat copiii. Ţesăturile au foat schimbate şi apoi în anii ’50 haine gata croite a fost introdus. Îmbrăcămintea în mare parte albă, a fost menţinută până în anii 1970, când au fost introduse şi haine sau paturi colorate. Scutecele de unică folosinţă au fost incluse pentru o perioadă scurtă de timp, dar au fost eliminate pentru problemele de mediu, iar biberoanele au fost scoase pentru a încuraja alăptarea, măsură ce spun oficialii, a funcţionat.

040b8051-ff18-4f2d-8530-8c6baf509616-e1437284503824
foto: jewsnews.co.il
6cd76d2e-9d46-416f-8e34-b1c497b5815c
foto: jewsnews.co.il

Aceste cutii pot părea un lux, dar acestea au fost cruciale în scăderea ratei mortalităţii. Acum, Finlanda are una dintre cele mai mici rate ale mortalităţii infantile şi materne din lume.Nu numai că aceste kituri oferă produse de îngrijire de bază, dar acestea ajută părinţii să fie pregătiţi pentru venirea pe lume a copilului.

Oferind fiecărui copil acelaşi început, permite părinţilor să se simtă conectat între ei şi cu alte generaţii. Mulţi părinţi se distrează comparând ceea ce au primit pentru copilaşul lor, cu ceea ce au primit în trecut părinţii lor pentru ei, bineînţeles fără să existe competiţie în acest sens. Această cutie de carton, este mai mult decât o cutie cu lucrurile esenţiale pe care le are înăutrul ei. Este un simbol al egalităţii pentru toţi şi ideea că „este nevoie de un sat întreg” pentru a creşte un copil.

surse: bbc.com, jewsnews.co.il

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *