Nu are prieteni

Nimeni nu-l sună pe copilul tău, nu-l cheamă nicăieri şi se pare că se joacă singur şi la şcoală. Cum îl poţi ajuta să-şi facă prieteni.
Mulţi părinţi povestesc despre copiii lor cum şi-au petrecut sfârşitul de săptămână la un prieten, iar tu te întrebi dacă e normal ca al tău să nu iasă cu nimeni, sau foarte rar. Ce se întâmplă, de fapt? Dezvoltarea socială este aceeaşi pentru toţi copii?
Vârsta
Mai întâi e bine să ştii că nu toţi copiii evoluează în acelaşi ritm, nici în acelaşi fel. Dacă vrei cu adevărat un sfat bun, e bine să cunoşti câteva etape care te vor ajuta să înţelegi aspectele esenţiale ale copilului tău.
- înainte de 10 ani. Până la 4-5 ani copiii comunică între ei prin joacă, fapt ce implică puţină conversaţie. De aceea, relaţiile dintre copiii mai mici de 11 ani se definesc prin capacitatea lor de a urma nişte reguli şi prin interesul lor de a participa la activităţi, şi nu prin personalităţile lor. Un copil mai turbulent care are dificultăţi în a urma regulile jocului va întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi face prieteni în această perioadă. Dacă şi copilul tău se află în această situaţie, nu ezita să-i explici clar, dar cu delicateţe, cauzele pentru care ceilalţi copii consideră dificilă joaca cu el.
- începând cu 11 ani copiii încep să aprecieze arta conversaţiei şi să înţeleagă criteriile după care să aprecieze o persoană. Este un moment mai dificil în timpul căruia copiii se judecă între ei, bazându-se pe elemente foarte personale, ceea ce poate răni uneori. Este în acelaşi timp o perioadă dificilă pentru copiii timizi şi pentru cei mai puţin maturi decât alţii, care nu se pot adapta în aceast grup de tineri care împart experienţe şi interese comune.
- înscrie-l la activităţi paraşcolare. Va putea petrece un timp cu copiii de la şcoală, făcând lucruri mai uşoare decât a învăţa, şi mai axate pe recrere. Şcolile oferă diverse cursuri interesante şi utile.
Vacanţa
În timpul vacanţei îi poţi invita colegii de şcoală acasă ca să nu se simtă prea singur sau să-l duci în parc pentru a se întâlni cu ceilalţi copii care nu sunt plecaţi. Astfel are şansa să îşi facă prieteni cu care să se joace şi să discute, iar această prietenie estivală va avea o valoare particulară fiind un grup mai restrâns.
Dacă situaţia ta geografică îl izolează pe copil (fie locuieşti în afara oraşului, fie într-un cartier fără copii), ar fi bine să organizezi în mod regulat vizite la prieteni, sau să ai invitaţi pe care să-i opreşti peste noapte acasă la tine, pentru a le fi mai uşor cu deplasarea. Se poate organiza o vizită, pe rând, la fiecare copil, ceea ce va ajuta mult la socializare.
Solitar sau respins
Sunt situaţii când e greu de stabilit dacă cel mic este mai singuratic sau dacă e respins de ceilalţi copii de vârsta lui. În oricare din situaţii trebuie să acţionezi.
Sunt copii cărora le place singurătatea. Nu pentru că i-ar dispreţui pe ceilalţi, ci pentru că le place să facă lucrurile în felul lor, mai minuţios. Dacă şi copilul tău este astfel nu va fi prea preocupat să îşi facă prieteni prea mulţi. Se va opri la unul sau doi amici pe care îi apreciază mult şi pentru el va fi de ajuns. Dacă el e fericit, mai bine lasă-l aşa.
Dacă însă pare a fi trist în singurătatea lui, e posibil să fie respins de ceilalţi copii. Atunci vei avea puţin de luptat pentru a-i oferi diverse căi de acces către alţi copii. Vezi exact care sunt cauzele şi acţionează.