sâmbătă,ianuarie 29, 2022

Nu-i mai place la baie

Până de curând îi plăcea la baie. De ceva vreme plânge. Ce-i de făcut? Care sunt explicaţiile noii sale dispoziţii şi cum îl poţi ajuta să-şi învingă teama?

Cel mic poate refuza baia din mai multe motive:

  • este posibil ca timpul petrecut în baie să-l deranjeze fiindcă nu mai stai în aceste momente lângă el; e bine să mai intri în sala de baie şi să mai vorbeşti cu el privindu-l cum se joacă în cadă.
  • i-ai modificat cumva rutina băii? A devenit plictisitoare? L-ai băgat şi pe fratele mai mic în apă?
  • îşi aminteşte de o experienţă negativă, poate de cineva care i-a făcut baie şi nu i-a plăcut?
  • îşi imaginează lucruri care îl sperie? De exemplu, crede că peştii-jucărie din baia lui sunt adevăraţi, aşa cum a văzut într-un film la tv? Astfel de temeri dispar în general către 6-7 ani, când copilul poate judeca mai bine caracterul real sau imaginar al acestora.
  • resimte propria ta teamă referitoare la baie. De exemplu, îşi aminteşte că ţi-a fost teamă şi ai ţipat văzându-l cum a alunecat în cadă. Este posibi să îi fi transmis teama ta.
  • îşi doreşte mai degrabă să se joace decât să se spele, căci copiii sunt centraţi pe plăcerile lor imediate şi nu pe ce au de făcut. Ştie că nu eşti insensibilă la replicile de tipul: „Mi-e teamă”. Poate este şi o modalitate de a obţine ceva de la tine.

Cum îl faci să prindă gustul băii

Explică-i cu blândeţe şi răbdare importanţa spălatului.

Încearcă să empatizezi cu el, spunându-i: „Ştiu că nu vrei să faci baie, te înţeleg că îţi este teamă”. Astfel îl vei ajuta să fie mai degajat şi să se controleze.

Lasă-l să se amuze în baie: să-şi spele jucăriile, să facă baloane, să se spele cu bureţei simpatici, să deseneze stând în apă, să umple forme cu apă, să cânte sau să spună poezii…

Arată-i că ai încredere în el. Lasă-l să-şi aleagă singur săpunul sau şamponul. Pune-l să se spele singur. Alege un şampon în recipient de plastic. Făcând aceste activităţi va avea impresia de control al situaţiei. Către 2-3 ani va fi capabil să se spele singur pe anumite porţiuni de corp.

Asigură-te că după baie va petrece un moment agreabil şi intim: povesteşte-i ceva frumos, fă-i un masaj, glumiţi împreună. Astfel îl vei convinge pe viitor să accepte mai uşor baia, fiindcă îşi va aminti de momentele păcute de după baie pe care le veţi petrece împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *