Nu-i place să fie pupat

Sunt copii cărora nu le place să fie pupaţi de bunici, unchi sau alte persoane. Evident, părinţii se simt prost în faţa refuzului şi cer copilului să dea dovadă de afecţiune. Cu toate acestea e bine să se respecte limitele pe care un copil le impune când e vorba de un contact fizic.
Când îi place o anumită persoană sau mângâiere, bebe stă sau chiar mai cere. Dacă nu se simte confortabil plânge. Pe măsură ce creşte învaţă să se exprime clar şi să refuze ce nu îi place. Alţii îşi apără mai prost propriul teritoriu ţipând sau împingând. Fără să înţeleagă neapărat ce se întâmplă cu ei simt o intruziune în spaţiul lor intim şi reacţionează. Cu ajutorul tău cel mic va învăţa să devină conştient de ce îi place şi ce se află la originea disconfortului său. Încet-încet, va învăţa să-şi exprime verbal nevoia de spaţiu sau să se retragă într-un colţ, respectându-i pe cei care doresc să-i tulbure intimitatea.
Cum îl poţi ajuta
Cere mereu permisiunea unui copil înainte de a-l mângâia sau atinge. Astfel va înţelege că poate refuza un contact, chiar al cuiva din familie.
– numeşte ceea ce observi şi învaţă-l să-şi exprime nevoile cu propriile cuvinte. Spune-i, de exemplu: „ Am văzut că nu îţi place când te strânge unchiul în braţe. L-ai împins, ca să nu se lipească de tine. Îi poţi spune că nu îţi place să te pupe şi să te atingă”.
– învaţă-l să-şi asculte vocea interioară care îi spune ”nu” anumitor mângâieri sau „da” altora. Astfel va înţelege că ceea ce resimte el este legitim şi demn de a fi exprimat.
– felicită-l când se retrage atunci când vrea să fie singur sau să se culce.
– când e vorba de anumite activităţi sau contacte, respectă-i alegerea de a nu participa. Încearcă puţin câte puţin să îl sensibilizezi la anumite emoţii faţă de ceilalţi şi învaţă-l să-şi exprime respectuos refuzul faţă de cei pe care nu îi acceptă în apropiere.
– organizează activităţi care-i favorizează dezvoltarea stimei de sine. Cu cât va avea mai multă încredere în el, cu atât se va cunoaşte mai bine.
La polul opus- copilul pupăcios
Sunt şi copii care se arată foarte afectuoşi cu cei din anturaj. Învaţă-l să-ţi respecte tovarăşii de joacă, dacă acestora nu le place să fie mângâiaţi sau pupaţi. Învaţă-l să-şi exprime afecţiunea altfel: prin zâmbet, prin cuvinte, făcându-le pe plac, printr-un desen, un cadou etc.