Nu-l lăsa singur în maşină

Ai de făcut o cumpărătură care îţi ia puţin timp. Te gândeşti că îl poţi lăsa pe cel mic singur în maşină. Ştii că în anumite ţări legea interzice şi pedepseşte lăsarea copilului sub 7 ani singur în maşină şi chiar şi a unui câine?

 

Iată la ce riscuri îl poţi expune:

În bezinărie

Te gândeşti că doar te duci să plăteşti combustibilul şi te întorci. E mai bine să îl dai jos din maşină şi să îl iei cu tine. Chiar dacă lipseşti doar 5-10 minute, se pot întâmpla multe accidente. Se poate sufoca mâncând, îşi poate prinde degetele sau capul în geamul maşinii. Poate să îşi scoată centura şi să coboare din maşină pentru a veni după mama, sau să înceapă să umble pe la manete. Ca să nu mai vorbim că un necunoscut răuvoitor poate pleca cu maşina şi copilul… Au şi fost cazuri.

Bebe doarme

Evident, ca părinte, ştii că nu e bine să trezeşti un bebe care doarme pentru o simplă cumpărătură care durează doar un minut. Cu toate astea e mai bine să eviţi. Poţi alege servicii pe care le obţii din maşină, sau poţi aştepta ca cel mic să se trezească.

Copil uitat

Sunt cazuri, din păcate, în care unii părinţi chiar îşi uită copilul în maşină. Obosiţi, cu ocazia schimbării rutinei… un părinte uită că e rândul lui să lase copilul la creşă sau grădiniţă. Acesta adoarme pe drum, părintele se duce liniştit spre serviciu, copleşit de gânduri, telefoane, probleme. Îşi poate aduce deodată aminte. Dar, e suficient, de exemplu, pe caniculă, sau pe un ger intens, ca cel mic să stea chiar şi 10-15 minute şi să îi fie fatale. Nu e de glumă! După cum se ştie vara, temperatura într-o maşină lăsată la soare poate atinge şi 45-50 de grade. Nici măcar lăsarea ferestrelor întredeschise nu e suficientă. Dacă afară sunt 26 de grade, în timp de o oră, temperatura din maşină poate ajunge la 50 de grade, ca să nu mai vorbim de teperaturi de peste 30 de grade, afară… cum sunt acum.

Cazuri recente

În SUA aceste cazuri de a uita copilul în maşină sunt foarte frecvente. Şi la noi s-au înregistrat astfel de cazuri, chiar recent.

Şi când călătoreşti cu copilul vara, cu maşina, hidratează-l şi fă pauze dese. Temperatura corpului lor creşte mult mai repede decât a adulţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *