Sunt locuri în care cel mic are de urcat scări: fie când merge la bunici, fie la creşă. De obicei cere ajutorul sau vrea în braţe pentru ca nu ştie să urce scările. Cu toate acestea acasă se caţără pe mobile, pe fotoliu sau chiar pe masă. De ce nu ar putea să urce câteva trepte? Există explicaţii plauzibile…

nu-stie-sa-urce-scarile

Urcarea scărilor este un reper important în dezvoltarea psihomotorie a copilului tău, aflat pe acelaşi plan cu mersul sau limbajul. Acesta îţi dă indicaţii despre coordonarea mişcărilor şi a echilibrului postural. Toate acestea sunt progresive şi debutează din primele luni de existenţă, în strânsă legătură cu maturizarea sistemului nervos, dar şi cu antrenamentul. Iată câteva repere:

–      cam către 10 luni, copilul experimentează mersul de-a buşilea

–      către 15 luni este atras de planurile înclinate, inclusiv de scări

–      deja la 16 luni este capabil să urce treptele, evident cu un mic ajutor: o balustradă, o rampă, sau braţul mamei. Nu le urcă însă alternativ, ci ridică mereu acelaşi picior pe fiecare treaptă.

–      de coborât e mai greu şi nu va putea face acest lucru decât către 19 luni, tot cu sprijin şi stând cu amândouă picioarele pe fiecare treaptă. Este mult mai uşor de urcat, fiindcă centrul de gravitaţie se îndreaptă în jos, adică în sensul pantei.

–      în jur de 24 de luni deja copilul urcă şi coboară singur, dar tot cu două picioare pe aceeaşi treaptă.

–      zece luni mai târziu va urca şi ca un om mare.

–      nu acelaşi lucru se va întâmpla la coborâre. De abia către 3 ani şi jumătate va reuşi.

10bebe-en-train-de-monter-des-escaliers-10690265ojhqu_2041

Cum îl ajuţi

–      la început trebuie să-l încurajezi şi să-i uşurezi sarcina. Pune-l să treacă peste diverse obstacole: o pernă, cărţi etc. Astfel îşi va exersa echilibrul.

–      nu îl forţa. Explică-i că şi tu când erai mică ai trecut prin acelaşi situaţii.

–      dacă vrea să coboare singur, întinde-i mâna, sau stai lângă el, în caz de nevoie.

–      nu îi interzice scările. De obicei, un copil simte ce poate şi ce nu poate să facă cu corpul său. Evită clasica expresie: „Atenţie, vei cădea!” Mai degrabă spune: „Ţine-te de bară!”

 

Ia măsuri de precauţie

Pune bariere în casă dacă ai scări, astfel încât să nu poată coborî. Ai grijă ca între bare să nu fie o distanţă mai mare de 10 cm. Eventual pune benzi adezive, antiderapante pe trepte. Securitatea lui este primordială.

Pune barieră şi în josul scărilor să nu poată urca, eventual la a doua sau a treia treaptă, ca să poată exersa fără pericole.

Pune-i în picioare pantofi antiderapanţi ca să nu alunece!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *