Nu vorbeşte

Tata, mama, pa, apa, papa… cam astea sunt singurele cuvinte pe care le spune cel mic, deşi are 2 ani. Cam puţin?

Verii lui, prieteni de la creşă cât şi alţi copii de vârsta lui vorbesc deja cu propoziţii sau fraze. Al tău se mulţumeşte cu limbajul lui din care nu înţelegi mai nimic. Nu te impacienta, nu este singurul. Un sfert din copiii care intră în grădiniţă nu vorbesc, dar comunică.

Dacă nu înţelegi ce spune, nu te panica. Pe limba lui se înţelege, totuşi, cu ceilalţi copii când comunică, cu ajutorul onomatopeelor şi gesturilor.

 

De ce nu vorbeşte

Ca orice copil, are un ritm propriu de dezvoltare. Dacă a mers devreme, dacă a mâncat singur devreme sau a făcut la oliţă de mic, poate vorbitul la lăsat mai la sfârşit.

Important este ca cei din anturajul lui să îl înţeleagă şi să-l accepte, chiar aşa, fără sens, cum vorbeşte. De ce s-a obosi să vorbească mai corect?

O altă explicaţie ar fi lipsa de atenţie. Dacă tu, celălalt părinte sau cei ce se ocupă de el (bona, de exemplu), îl acceptaţi şi îi faceţi toate poftele fără comentarii, de ce s-ar obosi?

bebe nu vorbeste

Cum îl ajuţi

Reia împreună cu el ce a vrut să spună. Acest lucru îl va ajuta progresiv să identifice lucrul desemnat prin suntele sale şi, curând, cuvântul corect. De exemplu: „ vrei o prăjitură, ia!”

  • Ai răbdare. Dacă repetă cu insistenţă aceleaşi sunete, dar fără să le înţelegi, nu renunţa. Ajută-l să reformuleze, sugerându-i ce presupui, desemnând un obiect. Dacă vei da dovadă de nerăbdare, sau de enervare, rişti să îl nelinişeşti şi să îl blochezi.
  • Oferă-i posibilitatea să audă mai multe cuvinte. Deschide un dialog cu el, când mănâncă, când face baie, când se joacă. Tu înţelegi ce vrea să spună. Va trebui doar să îi răspunzi, folosind corect cuvintele, ca să se obişnuiască cu ele.
  • Nu te panica gândindu-te că nu o să vorbească până la şocală. Chiar dacă va întârzia cu vorbitul, poţi să fii sigură că până la şcoală va vorbi.
  • Cere sfatul unui specialist. Dacă eşti impacientată, medicul de familie sau pediatrul te vor sfătui.

 

Nu vorbeşte, dar înţelege

Se spune că până la 5 ani un copil înţelege mii de cuvinte, dar nu le utilizează pe toate. Statistic, el învaţă câteva cuvinte zilnic, ceea ce e impresionant.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *