Nucile au un rol important în sănătate

Nucile-au-un-rol-important-în-sănătate
foto: galleryhip.com

Arborele de nuc îşi are originea în Asia. La începuturi se credea că are o influenţă nefastă, din cauza coroanei care umbrea culturile din jurul lui şi a substanţelor secretate, care împiedicau plantele să crească. În privinţa originii numelui, părerile au fost împărţite. Unii susţineau că numele vine de la „nox”, adică „noapte” şi asta datorită culorii închise a cojilor, iar alţii, că vine de la „nocere”, care înseamnă „a vătăma”.

Nucile au fost privite cu îndoială o perioadă lungă de timp. În Evul Mediu, se credea că nuca este „indigestă, face rău la cap şi paralizează limba”. Europenii nu le acceptau, fiind prea uleioase, le considerau un aliment inutil. Pe de altă parte, arabii considerau nucile un adevărat pericol, care inflamează amigdalele şi strică dantura.

Însă nu toţi s-au grăbit să condamne nucile şi un bun exemplu în acest sens au fost Carol Cel Mare şi soţia sa Hildegarde, care erau înnebuniţi după dulceaţa de nuci verzi.

Pe seama nucilor au apărut, încă din timpuri străvechi, multe superstiţii şi legende. Vreme de secole, nucile au fost considerate în Europa un simbol al norocului, iar în America sunt considerate simbol al dragostei şi al sănătaţii.

Romanii considerau că nuca este un simbol al fertilităţii atât pentru oameni cât şi pentru animale. Din acest motiv, obişnuiau să împrăştie nucă în faţa mirilor. Acest obicei este întâlnit în oraşele poloneze şi în zilele noastre.

Asemănarea dintre forma “crestată în patru“ a nucii şi divizarea israeliţilor în patru grupuri, în drumul lor prin pustietate, i-a făcut pe evrei să declare faptul că nuca este simbolul lor.

Încă din antichitate nucile erau asociate cu intelectualii şi asta datorită formei lor, asemănătore cu cea a creierului.

nuci
foto: dalifruits.fr

 

Nucile se numără printre fructele cu cea mai mare valoare calorică. Sunt bogate în minerale precum magneziu, fier, fosfor, potasiu, vitaminele A, B, C, E, proteine, grăsimi nesaturate şi peste 20 de aminoacizi.

Ţările cele mai mari furnizoare de nuci din Europa sunt: Grecia, Franţa şi Italia, împreună acoperind 3/4 din producţia totală europeană.
Beneficiile consumului de nucă:

 1. reduce nivelul colesterolului „rău”, LDL, din sânge şi întăreşte pereţii vaselor de sânge.
 2. ţine arterele flexibile, inima sănătoasă şi previne apariţia atacului cerebral.
 3. ajută la scăderea glicemiei.
 4. previne apariţia cancerului la sân.
 5. îmbunătăţeşte elasticitatea pielii.
 6. ajută la scăderea tensiunii arteriale.
 7. ajută la scăderea colesterolului.
 8. ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare.
 9. combate stresul şi are efect energizant.
 10. combate afecţiunile de la nivelul stomacului, precum infecţiile intestinale acute.
 11. ajută în tratamentul scrofulozei pentru că favorizează drenajul limfei şi al pielii.
 12. asigură senzaţia de saţietate şi stopează tendinţa de a mânca mai mult.
 13. contribuie la alungarea depresiei și la dobândirea unei stări de calm.
 14. fortifică firele de păr și contribuie la regenerarea rapidă a podoabei capilare
 15. ajută părul să strălucească și să aibă un aspect sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *