Otita este o afecţiune frecventă, anual înregistrându-se 2-3 milioane de consultaţii pentru acest diagnostic. Afectează mai mult copii decât adulţii şi apare adesea ca urmare a unei infecţii virale (rinită). Iată care este mecanismul şi ce ai de făcut ca să nu apară complicaţii.

otită

Trompa lui Eustachio este un mic canal care face legătura între urechea internă şi regiunea nazală posterioară. Rolul său este de a drena către gât secreţiile normaşe ale urechii. Dacă zona din spatele urechii se înfundă din pricina unei răceli, trompa lui Eustachio se blochează. Secreţiile stagnează şi în final se vor infecta. Apare aşa-numita otită medie. Puroiul şi alte mucozităţi se duc către timpan care rezistă, se bombează, până când poate ceda. Dacă apare o surgere spontantă din ureche, durerea se calmează.

Otita evidentă

Durerea intensă a urechii, mai ales la copil, poate fi pricinuită de o otită externă (furuncul sau infecţia conductului auditiv). În acest caz un tratament local poate fi suficient (picături auriculare). Atenţie, însă! Acestea sunt contraindicate dacă timpanul este fisurat. Numai medicul orelist poate prescrie un tratament, după examenul urechii. Dacă otita medie apare la începutul rinitei, diagnosticul este uşor de pus. Durerile sunt tipice: junghiuri ascuţite, însoţite de o senzaţie de căldură intensă în fundul urechii. Tratamentul cu antibiotice calmează rapid durerile. De asemenea se poate prescrire un analgezic şi un antiinflamator. Pentru a nu recidiva, tratamentul trebuie să dureze minimum 5 zile, dar 7 zile este perfect. De obicei medicul este cel care decide. Deci, chiar dacă durerea dispare, nu trebuie întrerupt tratamentul prescris de medic.

Copilul şi otita

Prezenţa vegetaţiilor adenoide crescute (polipi)la copii facilitează stagnarea secreţiilor în trompa lui Eustachio. Acest lucru constituie o cauză importantă a otitei la copiii de vârstă mică. Forma cea mai redutabilă este otita seroasă, mai puţin sau chiar deloc dureroasă, dar care poate leza timpanul şi antrena o pierdre auditivă. Ea va fi tratată cu medicamente. Se poate vorbi şi de un tratament chirugical, de extragere a polipilor şi de aplicare a unor aeratoare transtimpanice. Menţinând timpanul deschis, se asigură o bună aerisire a urechii medii, care permite restabilirea funcţiei de drenaj a trompei lui Eustchio. Poate fi lăsată deschisă câteva luni. În această perioadă copilul nu are voie să bage capul sub apă.

De aceea este bine să ai grijă la rinitele care durează mult la copil. Ele pot masca probleme ale urechii cu consecinţe asupra auzului.

Măsuri de prevenire

Factorii de risc din mediul înconjurător: poluare, casă umedă sau prost izolată, colectivităţi cu copii foarte mici, toate favorizează această patologie infantilă. Şi tabagismul pasiv complică lucurile. În schimb, alăptarea maternală are rol protector. Iată de ce este mai bine să previ aceste incidente şi să tratezi cauzele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *