sâmbătă,ianuarie 22, 2022

Obezitatea din timpul sarcinii poate dăuna fătului

Obezitatea-din-timpul-sarcinii-poate-dăuna-fătului

Riscul de a dezvolta maladii cardiovasculare şi neurovasculare, cum ar fi diabetul de tip 2 la vârsta adultă, va fi mult mai mare la persoanele născute din mame care au avut supragreutate la sfârştiul sarcinii. Iată ce spun specialiştii, în urma unui studiu de lungă durată.

Studiul a fost finaţat de Comisia europeană şi a avut ca scop examinarea impactului obezităţii materne asupra mamei şi copilului. Un număr de 13.000 de personae au fost supravegheate de la naştere până la bătrâneţe (60-70 de ani). Autorii programului, proveniţi din mai multe state europene, au publicate rezultatele recent.

 

Metabolismul este influenţat

Toate riscurile prezentate mai sus sunt superioare la persoanele născute din mame care au avut o greutate mare la sfârşitul sarcinii. Perioada sarcinii, mai ales ultima parte, este fundamentală, ne previn specialiştii. Dar studiul arată că profilul metabolic şi dezvoltarea cardiacă la copii sunt influenţate de supragreutatea înainte de sarcină, combinată cu îngrăşarea în timpul sarcinii.

 

Ai grjijă la dietă în timpul sarcinii

Echipa de cercetători britanici a concluzionat că femeile care sufereau de obezitate aveau un regim foarte bogat în grăsimi saturate şi sărac în micronutrienţi (vitamine, minerale) în timpul sarcinii, faţă de cele care sunt slabe. Rezultat- cele care consumau multe grăsimi aveau o placentă care proteja mai puţin fătul împotriva variaţiilor nivelului de cortizol. Or, se ştie că o mai mare sensibilitate la acest hormon al stresului produce o încetinire a creşterii fătului şi un risc ca nou-născutul să sufere de tulburări de comportament la vârsta adultă.

 

Obezitatea maternă influenţează ADN-ul copilului

Studiul arată că obezitatea în timpul sarcinii are un efect negativ şi asupra ADN-ului copilului în timpul dezvoltării sale. Echipa de cercetători spanioli a arătat că există diferenţe între copiii născuţi din mame obeze şi cei născuţi din mame slabe. Este vorba de anumite modificări ale cromozomilor care pe termen lung influenţează sănătatea descendenţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *