Obezitatea infantilă este în continuă creştere

Obezitatea infantilă este în continuă creştere
foto: weightlosswowfactor.com

Obezitatea infantilă a luat proporţii alarmante în ultimii ani, iar la nivel European se pare că cifra copiilor obezi creşte anual cu 400.000 de copii.

Cifrele sunt cu atât mai alarmante cu cât tendinţa de a oferi o alimentaţie din ce în ce mai proastă copiilor, de a creşte copii sedentari şi dependenţi de jocurile pe calcurator ori televizor, este în continuă creştere.

Iar dacă până nu demult visul cel mai frumos al unui copil era să primească o jucărie nouă, o bicicletă, o trotinetă sau o minge, acum copii visează de la numai câţiva anişori să primească tablete, telefoane inteligente, calculatoare de ultima generaţie sau orice alt device nu există în colecţia lor. Iar dacă mai până acum ceva timp petercerile aniversare se făceau acasă, cu o gustărică făcută în casă şi un tort pregătit de mama, acum părinţii se îngrămădesc să le organizeze petreceri la restaurante tip fast-food.

Hrana tot mai bogată în zahăruri sau în grăsimi procesate, alimentaţia de tip fast-food, băuturile carbogazoase, excesul de sare, lipsa tot mai mare de vegetale neprocesate, precum şi activitatea fizică tot mai redusă, sunt principalele cauze ale acestui fenomen.

Statisticile spun că obezitatea a făcut în America mai multe victime decât tutunul sau Sida.

La nivel mondial, obezitatea infantilă a scăpat de sub control, 27% din copiii de 13 ani şi 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, realizat în 53 de ţări, printre care şi România.

Din cifre aparţinând Centrului de statistică al Ministerului Sănătăţii aflăm că în România 40% dintre copii sunt supraponderali, în vreme ce 18% sunt obezi. Deja ne clasăm pe locul 3, după Grecia şi Croaţia.

Copiii obezi sunt supuşi riscului de diabet zaharat de tip 2, care în trecut era considerate o boală a oamenilor în vârstă, dar care acum a devenit extrem de răspândită printre tineri. Totodată riscurile la care sunt supuşi aceşti copii sunt tulburări ale somnului, hipertensiune arteriale, afecţiuni cardiace, infarct,accidente vasculare, insuficienţă renală, orbire şi multe altele.

Obezitatea infantilă are pe lângă efectele de ordin fizic şi un impact emoţional puternic asupra copilului: depresie, alienare socială, scăderea stimei de sine, anxietate.

Cifrele acestea sunt cu adevărat îngrijorătoare. Prin urmare dacă observăm că cel mic are deja probleme în acest sens sau numai tendinţa să o ia pe o curbă ascendentă a greutaţii în exces, trebuie să luăm din tim pmăsuri  în acest sens.

Voi reveni cu câteva sfaturi despre cum putem să împiedicăm acest fenomen, fără însă să traumatizăm copilul, să îl supunem la diete drastice. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *