Obezitatea mamei poate fi o cauză a autismului şi ADHD-ului

Obezitatea mamei poate fi o cauză a autismului şi ADHD-ului

Un studiu recent la care au participat 1.311 de mame, care au născut în perioada 2005-2012, arată că riscul de a dezvolta, la vârstă de 5 ani, autism este de 3 ori mai mare în cazul copiilor care au mame care suferă de obezitate. Şi asta nu este tot! În cazul ADHD riscul este de patru ori mai ridicat.

După cum scrie dailymail.co.uk, citat de realitate.ro, oamenii de ştiinţă nu au analizat însă şi mecanismul care stă la baza acestei legături. Totuşi ei precizează că în timpul sarcinii obezitatea are un efect direct asupra fătului, determinând anumite inflamaţii care împiedică dezvoltarea normală a creierului copilului.

În cadrul sudiului, au fost astfel analizate indicele masei corporale al mamelor înainte de a rămâne însărcinate, precum şi dificultăţile apărute la copiii acestora la vârsta de 5 ani.

Conform cercetătorilor, copiii ai căror mame au un indice al masei corporale mai mare de 35 au avut de două ori mai mult decât ceilalţi copii o predispoziţie către probleme emoţionale sau comportamentele. Indicele masei corporale cu valori de peste peste valoare 30 caracterizează persoanele obeze.

Datele obţinute au fost comparate cu cele ale copiilor cu mame cu un indice normal, între 18,5 şi 25. Iar din această comparaţie a reieşit că aceşti copii au un risc de 3 ori mai ridicat să fie diagnosticaţi cu autism şi de 4 ori mai mari să aibă ADHD.

Se pare că au fost realizate şi alte studii în acest sens, din care reiese legătura între obezitatea mamei şi problemele emoţionale sau coportamentale ale copiilor. Prin urmare acest lucru nu este tocmai o noutate pentru cercetători.

Heejoo Jo, coordonatorul studiului, a declarat pentru Reuters că se ştia că obezitatea în timpul sarcinii cauzează probleme de sănătate copilului, însă acest studiu clarifică şi mai mult situaţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *