Oregano
Foto: les-photos-gratuites.net

Oregano creşte în Grecia şi în alte ţări mediteraneene. Planta preferă căldura, deşi au fost dezvoltate specii care cresc şi în zone mai puţin călduroase şi însorite.

Oregano a fost folosit pentru prima oară de către greci. În mitologia elenă, Afrodita a fost zeiţa care a adus această plantă, pentru a face oamenii să fie mai fericiţi.

Oregano era cunoscut în Grecia antică sub denumirea de „bucuria munţilor”. Cuplurile proaspăt căsătorite, purtau pe capetele lor coroniţe făcute din această plantă. Oregano mai era folosit şi în domeniul funerar, în jurul mormintelor fiind plantată, cu scopul de a uşura drumul răposatului către lumea cealaltă.

Odată cu autonomia Imperiului Roman asupra Greciei, oregano a ajuns şi în Europa. Romanii au început să folosească acest ingredient pentru mâncăruri precum peştele, carnea de porc sau chiar pentru a da o savoare unică vinului.

În epoca medievală, oregano a ajuns şi în China, unde era folosit în scopuri medicinale. Statele Unite a descoperit savurosul ingredient abia după cel de-al doilea Război Mondial, când soldaţii aflaţi în Europa au fost cuceriţi de gustul acestuia.

 

În trecut, plantei i s-au atribuit puteri magice. Mamelor li se punea oregano în pat pentru a le apăra de demoni şi de diavol. De asemenea, proteja de vrăji; de aceea când se exorcizau vrăjitoarele, li se dădea o tulpină de oregano spre mirosit. În evul mediu se credea că dacă pe un mormânt creşte o tufă de oregano, le va asigura un trai fericit şi lipsit de griji urmaşilor răposatului. În general, oregano era considerat antidot pentru tot ce era demonic şi malefic, se credea chiar că vindecă holera. Dacă un copil întârzia să înceapă să vorbească, i se dădea o linguriţă de apă cu oregano, iar împotriva epilepsiei, bolnavului i se dădea să miroasă degetul cu care s-a sfărâmat o frunză de oregano.

Oregano este un condiment culinar foarte important, fiind răspândit în bucătăriile din ţări precum Turcia, Palestina, Siria, Grecia, Portugalia, Spania, America Latina şi Italia. Această plantă este mult mai aromată atunci când este uscată.

 

Oregano conține vitaminele A, C, E și K, dar și fibre, acizi grași omega, calciu, fier, mangan, magneziu, vitamina B6, calciu și potasiu. În plus, oregano, conține ulei volatil (timol, carvacrol), acizi cafeic şi rozmarinic, tanin şi serpilină.

 

Beneficiile consumului de oregano:

  1. sprijină sănătatea sistemului imunitar.
  2. ajută la creșterea oaselor, menţine densitatea osoasa și produce proteine de coagulare a sângelui.
  3. îmbunătaţeşte capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor.
  4. ajută împotriva anumitor specii de Candida.
  5. ajută la încetinirea sau prevenirea progresiei cancerului la pacienţii cu cancer de sân.
  6. inhibă inflamaţiile.
  7. tratează sinuzita.
  8. ajută la tratarea mâncărimilor şi a iritaţiilor pielii.
  9. tratează durerile apărute din cauza artritei sau a reumatismului.
  10. ajută la protejarea celulelor împotriva efectelor radicalilor liberi.
  11. alină în mod semnificativ simptomele infecţiilor căilor respiratorii superioare.
  12. ajută corpul să scape de mucusul nedorit din plămâni.
  13. tratează gingivitele.
  14. tratează afecţiuni ale tractului respirator, tulburări gastro-intestinale, crampe menstruale și tulburari ale tractului urinar.
  15. ajută la tratarea diferitelor afecţiuni ale pielii, cum ar fi acneea și mătreaţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *