Otita de piscină

Copilul tău a venit de la bazin cu o durere ascuțită în ureche. Sigur a căpătat otita de piscină sau a înotătorului. Se poate trata, dar se poate și preveni. Iată ce ai de făcut în ambele cazuri.

Numele afecțiunii dezvăluie clar originile ei: otita înotătorului vine din apă. Pe când otita medie este o inflamație a unei structuri osoase a urechii medii, situată în spatele timpanului, otita externă, cea de piscină, este o infecție a conductului auditiv extern.

Copiii sunt mai atinși pentru că ei sar mai mult în bazin decât adulții. E importantă și calitatea apei din piscină. De obicei, apa de calitate proastă și insuficient dezinfectantă conține microbi care pot contamina conductul auditiv și cauza infecția. Terenul este și mai fertil pentru urechile care conțin mai puțin cerumen (ceară), care oprește apa. Altfel urechea devine un mediu umed ideal pentru proliferarea microbilor. Dacă există și o predispoziție la eczeme în ureche, riscurile cresc.

 

Simptome

  • Se manifestă printr-o durere mai degrabă intensă și constantă în interiorul urechii. Aceasta survine la 2-3 zile după baia în bazin. Anumite persoane nu suportă nici măcar atingerea pavilonului urechii, devenit hipersensibil, fiindcă el este atașat conductului auditiv extern.
  • Secreții din ureche care pot afecta puțin și auzul.
  • Uneori infecția se agravează când se propagă de la pavilion la ganglioni, chiar în interiorul timpanului.
  • Surditatea totală nu apare decât dacă se întârzie tratamentul și infecția avansează. Dacă un copil se vaită mai mult de 3 zile de durere a urechii, trebuie dus la ORL.

 

Tratament

Picăturile cu antibiotic care frânează infecția și curăță conductul constituie principalul tratament, cel mai eficace. Acesta durează între 5 și 7 zile.

Medicul specialist mai poate efectua și o curățire a urechii, cu scopul de a maximiza tratamentul.

protectie la piscina1

Prevenire

Cea mai bună metodă constă în câteva acțiuni după baia în piscină:

  • Uscarea perfectă a conductului urechii cu ajutorul unui foen. Când urechea e uscată, microbii nu se dezvoltă.
  • Aplicarea unei picături de ulei mineral în urechi înainte și după baia în piscină.
  • Curățirea conductului urechii cu o picătură de oțet diluată în apă.
  • Ultimele două metode se aplică celor ce nu au predispoziții la otite cu repetiție.
  • Protecția cu căști speciale sau dopuri pentru înot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *