Ovăzul o bună sursă de elemente nutritive

ovăzul
Foto: oneresult.com

 

Ovăzul nu a fost cultivat atât de timpuriu precum grâul şi orzul, originea sa fiind neclară este cunoscut doar ca şi cultură. Este considerat ca fiind una dintre cele mai bune cereale, mai ales consumată constant, în cantități mici, în varianta integrală.

Cele mai vechi vestigii de ovăz datează din Epoca Bronzului, din jurul anului 1000 Î.Hr, și au fost găsite în Elveția, în peșteri.

Cu toate că originea sa este pierdută în negura vremurilor, ovăzul a fost cunoscut încă din antichitate de către egipteni, evrei, greci şi romani. Se spune că, în urmă cu 2000 de ani, triburile celte şi germanice cultivau ovăzul.

Ovăzul a fost dus în Anglia de către barbari în jurul anului 1640, iar în Lumea Nouă a ajuns tot în anii 1600.

Cultivat de mii de ani ca sursă importantă de hrană şi remedii naturale, ovăzul este prezent în aproape toate zonele Europei, în zonele temperate ale Americii de Nord, în Africa, în special în Kenia şi Etiopia, dar şi în Africa de Sud, Maroc, Alger şi Tunisia.

Ovăzul, unul dintre cele mai complexe alimente, este o sursă bună de elemente nutritive precum vitamina E, seleniu, cupru, magneziu, fier, calciu. De asemenea, ovăzul este o sursă bună de antioxidanți, fibre și de proteine.

 

Beneficiile consumului de ovăz:

  1. grăbește eliminarea enzimelor pancreatice.
  2. reduce nivelul de colesterol.
  3. contribuie la absorbția substanțelor nutritive în intestinul subțire.
  4. întăreşte sistemul imunitar.
  5. previne constipația şi grăbeşte eliminarea enzimelor pancreatice.
  6. protejează inima.
  7. reglează nivelul de zahăr din sânge.
  8. scade riscul de diabet zaharat de tip II.
  9. previne instalarea cancerului de sân.
  10. favorizează tranzitul intestinal şi digestia, reducând riscul apariţiei cancerului de colon.
  11. ferește copiii de pericolul astmului.
  12. ajută la un tranzit intestinal sănătos.
  13. reglează nivelul tensiunii arteriale.
  14. întăreşte sistemul imunitar şi reduce stresul oxidativ
  15. ajută la controlul greutăţii corporale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *