Păducelul alină bolile inimii şi calmează afecţiunile sistemului nervos

0
paducelul
Foto: besthealthmag.ca

Încă din vremuri străvechi, păducelul era cunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice, confirmate şi reconfirmate de medicii timpului, începând cu învăţaţii antici Galenius şi Dioscorides.

Medicina tradiţională de la noi foloseşte preparatele din păducel la peste 50 de afecţiuni maladive, în principal la cele cardiace şi nervoase.

Puţine plante conţin în organele vegetale o atât de mare diversitate de substanţe bioactive care imprimă efecte directe asupra aparatului cardiovascular şi asupra sistemului nervos. Cel mai activ este acidul crataegic, un compus triterpenic format din trei acizi organici (cratagolic, neotegolic şi acantolic). Alte proprietăţi terapeutice derivă din acţiunea unor derivaţi flavonoidici şi antocianici, diferiţi acizi (ursolic, oleanolic, clorogenic, cafeic, citric, tartric), taninuri de natură catehinică şi amine biogene (tiramină, amilamină, trimetilamină, feniletilamină).

Parfumul florilor este dat de un ulei eteric, bogat în aldehidă anisică, cu acţiune sedativ-cardiacă, asemănătoare valerianei. De mare importanţă este şi conţinutul în vitamine (C şi B) şi în săruri minerale.

Preparatele din păducel:
Infuzia – se obţine astfel: se pun 3 linguriţe de flori la un pahar de apă, timp de 10 ore, apoi se filtrează. Lichidul se da deoparte, apoi planta rămasă se opăreşte cu o cană de apă clocotită şi se răceşte. După răcire se strecoară, apoi se combină cele două lichide, rezultând o infuzie cu bune efecte interne şi externe.
Siropul – se aşază într-un borcan, alternând un strat de flori proaspete tocate mărunt şi un strat de miere, se ţine închis ermetic şi la întuneric timp de 1-2 luni, apoi se strecoară conţinutul. Siropul obţinut, luat câte o linguriţă de 3-4 ori/ zi, are efect calmant pentru sistemul nervos şi psihic, este tonic cardiac.
Tinctura – este cel mai indicat preparat, deoarece are cel mai bun efect terapeutic. Se pun 10 linguri plantă mărunţită la macerat în ½ l alcool de 70 grade, timp de 14 zile, într-un borcan închis foarte bine. Apoi se filtrează, obţinându-se tinctura care are culoare închisă şi se pune în sticluţe. Se ia o linguriţă de tinctură de 3 ori/ zi, cu puţină apă.
Pulberea – se obţine din flori uscate măcinate. Se ia o linguriţă de 3 ori/ zi. Se ţine câteva minute sub limbă, apoi se înghite, se bea apă. Este indicată în boli hepatice, ulcer gastric şi gastrită hiperacidă.

Tratamente cu păducel în diferite boli:
Scade colesterolul – se ia pulbere de păducel 3 linguriţe/ zi, timp de 7 săptămâni (cu 7 zile pauză). S-a constatat de către medici o reducerea a colesterolului cu 40%, cât şi tratarea arteritei.
Aritmia cardiacă – o linguriţă de tinctură de 4 ori/ zi, la şase ore, timp de 5 luni. Are efecte foarte bune în stabilizarea, reglarea ritmului cardiac.
Hipertensiune – o linguriţă de tinctură diluată în ¼ pahar apă de 3-4 ori/ zi, timp de 12 săptămâni (se face pauză 14 zile). Acest preparat scade şi stabilizează tensiunea arterială, având un conţinut de flavonoide (cu efecte benefice pentru sistemul cardiovascular). Tratamentul este indicat în sezonul cald, este şi mai eficient asociat cu o alimentaţie cu multe crudităţi, vegetariană.
Nevroze – se bea infuzie din acestă plantă medicinală, 3 pahare/ zi, cu 15 min înainte de a mânca. Este un foarte bun calmant, fiind recomandat în stările de anxietate, nevroze şi atacurile de panică.
Anghină pectorală, ischemia sau insuficienţă cardiacă – o linguriţă mică (5 ml) tinctură de flori de păducel, timp de 6 luni, de 4 ori/ zi. Are efect benefic în activitatea muşchiului cardiac, ajută irigarea cu sânge la nivelul inimii, previne infarctul.
Umflarea picioarelor, urinări nocturne – se administrează o linguriţă tinctură de păducel de 4 ori/ zi, timp de 2 luni. Tratamentul ajută bolnavii cardiaci care au urinări nocturne, picioare şi mâini umflate, simptomele dispar complet sau se ameliorează foarte mult.
Tulburări caracteristice menopauzei – se ia o linguriţă de tinctură de 3 ori/ zi, cure de o lună (cu 4 zile pauză), se consumă alimente lacto-vegetariene, crudităţi. Tratamentul dă rezultate în cazurile de palpitaţii, bufeuri, stări de nervozitate şi nelinişte.
Preparatele farmaceutice care se obţin din produsele recoltate de la păducel au efecte benefice în tratarea bolilor de nervi şi de inimă.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *